16 mai este Ziua Mondială a Bolii Celiace

16 mai este Ziua Mondială a Bolii Celiace
Like Tweet Pin it Share Share Email

Boala celiaca, numită și intoleranța la gluten, este o boală autoimună, de regulă cu predispoziție genetică  și este declanșată de consumul alimentelor ce conțin gluten.  Această boală poate apărea la orice vârstă, iar de cele mai multe ori este nediagnosticată, ajungându-se la subnutritie. La copii, primele semne sunt: întârzieri de creștere, dificultăți de concentrare, abdomen mărit. Tratamentul constă într-o terapie exclusiv nutrițională- dieta fără gluten.

Cu sprijinul Asociație Române pentru Intoleranță la Gluten ( ARIG ), astăzi în Parlament am avut ocazia să mă testez pentru a vedea dacă am această boală. Mulțumim doamnei deputat Dumitrache Ileana Cristina pentru această inițiativă, precum și doamnei doctor Alina Stanescu  Popp – medic primar pediatru și specialist gastroenterologie pediatrică  pentru informațiile pe care ni le-au furnizat. De asemenea,  mulțumim Asociației Române pentru Intoleranța la Gluten pentru implicare.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns