Bugetul Romaniei pune în pericol stabilitatea economică a României

Bugetul Romaniei pune în pericol stabilitatea economică a României
Like Tweet Pin it Share Share Email

După o săptămână dominată de discuțiile despre bugetul pe anul 2019, care adeseori au căpătat un accent acut, poate că se cuvine să dicutăm, după ce patimile au trecut, despre adevărurile acestui buget. Sper ca parlamentarii PSD-ALDE să înțealeagă, în sfârșit, în termeni corecți, ce ne-a oprit pe noi, liberalii, să ne dăm girul asupra Bugetului 2019.

Întâi de toate, pentru că este un buget nerealist, care se bazează pe o prognoză incorectă și fals optimistă. Un buget construit pe o creștere economică de 5,5% din PIB, în condițiile în care Comisia Europeană a redus prognoza până la 3,8%, iar Banca Mondială până la 3,5%, demonstrează lipsa de responsabilitate a celor care au gândit construcția bugetară.

Apoi, bugetul este unul populist. Se vorbește despre majorări de salarii și pensii, dar cât de sustenabile sunt acestea se va vedea spre finalul anului când, în lipsa creșterii economice promise, s-ar putea ca aceste venituri să nu poată fi plătite. Un lucru, din păcate, extrem de posibil, cât timp vorbim despre un buget de consum, și nu despre unul de dezvoltare. La aceasta se adaugă situația comunităților locale, unde asistăm la scăderi semnificative de venituri, concomitent cu transferul unor responsabilități spre primării. Iar cea mai grea dintre acestea, asigurarea indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap, copiii cu dizabilități și însoțitorii acestora și, în general, pentru tot ceea ce înseamnă asistența socială, va fi un punct de încercare nu doar pentru edili, ci mai ales pentru familii și așa aflate în dificultate. O decizie care vă face să nu fiți cu nimic  diferiți de cei care, în parcările hipermarketurilor sau pe stradă, parchează pe locurile persoanelor cu handicap, într-un evident dispreț față de oamenii cu nevoi speciale.

Și mai ascunde ceva acest buget: ipocrizia. Vorbim despre descentralizare când, de fapt, demonstrați că agenda guvernului este cu totul în altă parte față de prioritățile comunităților locale. Transferați responsabilități, fără să asigurați și resursele necesare, iar primul efect este unul previzibil: stoparea dezvoltării, incapacitatea comunităților de a-și realiza investițiile, într-un cuvânt, stagnare. Da, bugetul nu poate fi sustenabil  și pentru că ascunde multă ipocrizie. Vorbim despre spitale regionale care rămân doar pe hârtie, dar ”inovăm” programe medicale de tipul ”Vitamina D” sau ”Panorama”, pe care nu le recomandă nici OMS, nici Uniunea Europeană.

În concluzie, stimați colegi, liberalii nu au votat acest buget nu doar pentru că se află în opoziție, ci pentru că ne temem că este un buget care nu va putea fi executat și care pune în pericol stabilitatea economică a României, dar și funcționarea sistemului public, că pune în pericol soarta a milioane de români, că perpetuează lipsa de predictibilitate de care mediul economic are nevoie.

Sunt extrem de curioasă care va fi politica de rectificare bugetară peste câteva luni și care  vor fi cifrele vehiculate de guvern, când prognozele de astăzi se vor dovedi nerealiste. Ce justificări se vor găsi când minciuna pe care a fost construit bugetul 2019 nu va mai putea fi ascunsă? Când realitatea va fi evidentă, pe cine veți pasa responsabilitatea? Pe semi-docții care aruncă România în haos sau veți găsi țapi ispășitori? Atunci, tot noi, liberalii, vom fi vinovați?

Comentarii (0)

Lasă un răspuns