Cancerul nu ține cont de culoarea politică

Cancerul nu ține cont de culoarea politică
Like Tweet Pin it Share Share Email

Stimați colegi,

 

Există o expresie des folosită în zona din care vin: „cel mai bun doctor e trenul spre București”. Când vine vorba despre bolnavii de cancer, expresia se transformă în „cel mai bun doctor e avionul spre Viena”. E o realitate tristă cu care se confruntă românii fără posibilități materiale, care încă mai cred, în proporție de 75%, că diagnosticul de cancer echivalează cu o moarte sigură.

Sunt medic și cunosc o grămadă de povești triste despre oameni diagnosticați cu cancer.  Conform statisticilor INSSE, după bolile cardiovasculare, cancerul reprezintă principala cauză de deces în România. O treime dintre decese revine cancerului pulmonar, afecțiune oncologică întâlnită, în principal, la bărbați. De asemenea, cele mai multe dintre cazurile noi, tot cancerul pulmonar le inregistrează, iar 50% dintre pacienţi au vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, oameni tineri, în puterea muncii.

Niciuna dintre aceste situații nu este normală în România secolului nostru.   Știți care este în prezent speranța de viață a unui bolnav de cancer pulmonar în țara noastră? Rata de supravieţuire la 5 ani pentru toate stadiile este de 15%. Fără tratament, majoritatea pacienţilor decedează în primul an de la diagnostic. Accesul la terapiile individualizate poate schimba semnificativ aceste statistici, trebuie doar să facilităm accesul la ele. Terapiile inovatoare schimbă standardul de tratament în cancer, transformându-l dintr-o condamnare la moarte, într-o boală cronică. Singura condiție este aceea de a se elimina birocrația din politica de acces la medicamentele oncologice. Asociațiile de pacienți atrag atenția că există 5000 de pacienți oncologici a căror viață depinde de publicarea imediată a listei de medicamente compensate și a protocoalelor aferente unor medicamente pentru care au fost semnate contracte cost-volum cu câteva luni în urmă.

Cu toate acestea, de peste un an Ministerul Sănătății permite accesul cu țârâita la medicamente inovatoare, atât pentru linia 1 de tratament, cât și pentru linia a doua. Numărul imens de pacienți implică programări în miez de noapte la sedințele de radioterapie. Pacienții și aparținătorii acestora sunt suspendați între agonie și extaz: se bucură că există un medicament inovator contractat de CNAS care le poate dubla rata supraviețuirii generale, însă nici până în prezent nu au acces la el.

Sunt convinsă că fiecare dintre noi cunoaște cel puțin două sau trei cazuri de persoane apropiate, care sunt afectate de această cumplită boală. Haideți să facem ceva pentru acești bolnavi! Haideți să lăsăm cifrele reci date de statistică, și să ne implicăm cu adevărat! Bolnavii aceștia așteaptă de la noi soluții de supraviețuire. Trebuie să luăm imediat o decizie, iar această decizie trebuie să fie unanimă, indiferent de partidul din care provenim, deoarece, cancerul nu ține cont de culoarea politică!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns