Care este numărul de ore de gardă obligatorii/lună  pentru un medic care este încadrat cu normă de bază într-o unitate sanitară publică cu paturi, dna Sorina Pintea?

Care este numărul de ore de gardă obligatorii/lună  pentru un medic care este încadrat cu normă de bază într-o unitate sanitară publică cu paturi, dna Sorina Pintea?
Like Tweet Pin it Share Share Email

Este cunoscut faptul că, în prezent, un medic care lucrează într-un spital public din sistemul de sănătate și care efectuează gărzi, are 2 contracte de muncă: un contract pentru norma de bază care este de 7 ore/zi la care, conform OMS 870/2004, se adaugă 18 ore de gardă/lună, și un al doilea contract ( CIM cu timp parțial), pentru orele de gardă care se efectuează în afara programului de la norma de bază.

Conform ordinului 1375/2016, orele de gardă constituie vechime în muncă și specialitate doar pentru medicii care au semnat un singur contract, respectiv CIM cu timp parțial pentru efectuarea de gărzi.

Pentru medicii care lucrează intr-un spital public cu ambele contracte, aceste ore de gardă în afara normei de bază  nu constituie vechime în muncă, deși se opresc contribuțiile CAS pentru pensie din ambele contracte.

Pe de altă parte, conform articolului 120 din Codul Muncii, tot ceea ce depășește timpul normal de lucru ( 35 ore/ săptămână pentru medici), este considerat timp de muncă suplimentar și nu poate fi impus de către conducerea spitalului, fără acordul angajatului.

În multe specialități clinice și în multe spitale din țară există un deficit de medici, iar pentru asigurarea continuității medicale care este obligatorie, există situații în care un medic ajunge să efectueze 6-8 gărzi/ lună, ceea ce contravine normelor  Directivei  Europene 2003/88/CE, în care se stipulează că un medic nu poate lucra mai mult de 48ore/săptămână  și nu mai mult de 6 săptămâni consecutiv.

Observăm astfel că legislația din România în domeniul sănătății nu se armonizează cu normele Directivei Europene și Codul Muncii, motiv pentru care vă solicit respectuos să îmi precizați care sunt măsurile pe care le veți lua și în cât timp vor putea fi soluționate aceste nereguli sesizate.

Trebuie să țineți cont de faptul că medicii din spitalele din România se confruntă din ce în ce mai frecvent cu situația de surmenaj fizic și psihic, ceea ce supune pacienții la riscuri enorme.

De asemenea, doresc să îmi precizați care este numărul de ore de gardă obligatorii/lună  pentru un medic care este încadrat cu normă de bază într-o unitate sanitară publică cu paturi.

Comentarii (1)

Lasă un răspuns