Care este situația noilor ambulanțe, doamna ministru Sorina Pintea?

Care este situația noilor ambulanțe, doamna ministru Sorina Pintea?
Like Tweet Pin it Share Share Email

La finele anului trecut, serviciile de ambulanță județene din țară au fost dotate cu ambulanțe marca Renault Master, ambulanțe care au înlocuit în mare parte ambulanțele vechi. La prima vedere, aceste ambulanțe sunt spațioase, însă, din păcate, amplasarea aparaturii în interior, precum și a spațiilor destinate medicamentelor și materialelor sanitare nu sunt conforme și constituie un impediment în acordarea asistenței medicale de urgență.

Un exemplu în acest sens, și cel mai relevant, îl constituie amplasarea defibrilatorului, care nu este la îndemâna personalului medical și  nu este corectă nici măcar pentru monitorizarea pacientului în timpul transportului, cu atât mai mult pentru situația în care trebuie utilizat pentru livrarea unui șoc electric. Personalul medical ajunge cu greu la butonul de șoc, atingând targa și chiar pacientul, riscând astfel accidente în timpul manevrelor de resuscitare. Pe de altă parte, pacientul are acces la defibrilator, existând astfel riscul ca un pacient agitat să deterioreze defibrilatorul și să poată  modifica aceste setări. De asemenea, tărgile sunt instabile și se manevrează foarte greu, sunt deja stricate unele dintre ele, după un număr relativ mic de utilizări.

Alte aspecte sesizate și neconforme vizează: poziționarea tuburilor mari de oxigen intr-un loc nepotrivit, poziționarea proastă a tărgilor, care prelungește timpul total de intervenție, amplasarea neergonomică a scaunelor din cabina medicală cu spațiu mic dintre ele și faptul că nu au rotiță de reglare a spătarului, precum și faptul că există diferențe între ambulanțele echipate pentru SMURD și cele pentru SAJ-uri. De asemenea, monitorul este prost poziționat și greu de folosit în multe cazuri, iar sistemele de încălzire sunt total ineficiente la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius, ceea ce face ca aparatele să devină nefuncționale, iar personalul medical nu poate lucra corespunzător.

Nu în ultimul rând, doresc să vă supun atenției și existența unei camere de supraveghere video care permite monitorizarea pacientului și a personalului medical.

Având în vedere cele semnalate mai sus, doresc să vă întreb următoarele:

  • Prin această supraveghere video nu este încălcat dreptul la intimitate al pacienților?
  • Ce criterii au fost luate în considerare pentru selectarea acestui tip de ambulanță?
  • Ce măsuri veți lua pentru remedierea acestor nereguli sesizate, astfel încât următoarele ambulanțe care se vor achiziționa să corespundă din toate punctele de vedere?
  • Cine va răspunde pentru aceste disfuncționalități?
  • Luați în considerare și achiziționarea de vehicule dotate cu tracțiune 4×4, care să se poată deplasa în siguranță pe teren accidentat, pe noroi, zăpadă, etc, fără riscul împotmolirii?
  • Care a fost prețul de achiziție al unei asemenea ambulanțe?

Menționez că așteptăm răspunsul în scris.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns