Controalele ministrului Sănătății în spitale, doar un joc de imagine

Controalele ministrului Sănătății în spitale, doar un joc de imagine
Like Tweet Pin it Share Share Email

Din nefericire, actualul Guvern PSD nu a făcut nimic în acești ani, însă observ în apropierea campaniei electorale că miniștii Guvernului s-au dat jos de pe scaunele lor călduțe pentru a merge cu televiziunile după ei prin instituții publice ca să le arate românilor că muncesc.

Am văzut-o pe doamna premier Viorica Dăncilă jucând ping-pong cu ministrul Agriculturii Petre Daea; l-am văzut pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, vizitând toate șantierele posibile; am văzut-o, de asemenea, și pe doamna Sorina Pintea făcând vizite inopinate în spitale.

Nimeni nu poate contesta utilitatea unor astfel de vizite-surpriză în spitale. Printre sarcinile unui ministru al Sănătății se găsesc și astfel de soluții ad-hoc pentru a vedea la fața locului care este situația reală, mai ales că au fost sesizate nereguli, atât de pacienți, cât și de aparținători.

În calitatea sa de fost director de spital, doamna Sorina Pintea a afirmat încă de la preluarea mandatului că nu este mulțumită de managementul spitalelor de stat și de modul în care sunt gestionate resursele existente. Iar… vizitele făcute au demonstrat ceea ce știm cu toții: există multe nereguli în spitalele care au primit acreditare din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la  modul în care această instituție a făcut evaluarea!

Sper ca doamna ministru să nu îmbrace haina de politician aflat în campanie electorală și să ia măsuri acolo unde sunt nereguli! Sper ca aceste vizite neanuțate să nu fie doar de imagine, îmi doresc să văd că acestea vor avea urmări, că vor exista schimbări în bine în spitalele de stat din România. Sper ca schimbarea managerilor să fie una pe criterii de competență, și nu politice.

Spun asta pentru că am serioase semne de întrebare. De ce? La spitalul Județean Brăila nu s-a luat nici o măsură, deși au fost găsite multe nereguli de către doamna Pintea. Spitalul se confruntă cu o criză de medicamente gravă, materialele sanitare lipsesc, aparatura este învechită, iar colectivul medical este nemulțumit de modul în care este condus spitalul.

Oare faptul că actualul manager, Delia Râșnoveanu, este numită de PSD-ul local, s-o fi determinat pe doamna Pintea să judece cu altă măsură decât în alte județe? Ar fi trist să asistăm în realitate la un joc de imagine în plină campanie electorală, când schimbăm directori ca să-i punem pe ”ai noștri”.

De aici de la tribuna Camerei Deputaților, îi solicit ministrului Sănătății să ia hotărâri benefice pentru sistemul de sănătate, iar acolo unde managerii sunt incompetenți să nu țină cont de afilierea lor politică. Sănătatea românilor nu are culoare politică. Orice manager incompetent trebuie demis pentru că prin lipsa lui de pregătire pune în pericol viața pacienților.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns