Copiii cu dizabilități și persoanele cu handicap au dreptul să trăiască!

Copiii cu dizabilități și persoanele cu handicap au dreptul să trăiască!
Like Tweet Pin it Share Share Email

De la această tribună am atras de mai multe ori atenția asupra unor probleme stringente ale lumii în care trăim, despre anomalii care afectează viețile și traiul de zi cu zi al românilor și despre responsabilitatea noastră pentru a schimba anumite lucruri. Vin acum să vă atrag atenția că noi, parlamentarii României, suntem în postura de a ne face părtași unui fenomen fără precedent, care va îngreuna viața și așa tristă a unor oameni.

Citeam zilele trecute că, într-un sat oarecare al României, un primar i-a  interzis unei tinere paralizate, aflată într-un cărucior cu rotile, să se mute în localitatea pe care o conduce. Motivul invocat a fost unul incredibil: nu știe dacă va avea suficiente fonduri pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap, a copiilor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora. Mă tem, dragi colegi, că este doar începutul și că se va generaliza poziția primarilor, mai ales a celor din mediul rural, care nu vor mai dori ca pe raza comunităților lor să se stabilească oameni care au probleme și însoțitorii acestora.

Vorbim, pe fond, de această decizie a Guvernului Dăncilă de a se spăla pe mâini de oamenii cu handicap. Pasarea, din responsabilitatea guvernului, în grija autorităților locale, a plății indemnizațiilor lasă copiii şi adulţii cu dizabilităţi şi pe familiile acestora fără garanţia că își vor încasa banii, și așa insuficienți, pe care îi primeau lună de lună. Riscul ca aceștia să nu-și mai poată acoperi cheltuielile de supraviețuire este unul foarte grav și pe care nimeni nu îl  poate nega acum.

Bugetul 2019 este unul care, așa cum cei mai mulți dintre dumneavoastră știți, asigură mai puțini bani la bugetele locale, dar pune în sarcina autorităților responsabilități inexistente până acum. Decizia de a nu aloca niciun leu de la stat pentru salariile asistenţilor personali, pentru indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi sau pentru serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi îi pune pe primari în imposibilitatea de a face orice fel de previziuni asupra modului în care vor cheltui banii și vor asigura nevoile oamenilor din comunitățile lor. Nici nu contează culoarea politică a primarilor, toți vor avea de înfruntat aceeași situație complicată, pe care un partid social-democrat a creat-o. Un partid așa-zis social-democrat, care, în fond, nu vrea să aibă de a face cu oamenii aflați în nevoi, pe care îi aruncă în grija comunităților și îi condamnă la sărăcie, de parcă propria suferință nu ar fi suficientă.

În România, la 30 septembrie 2018, potrivit datelor oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi din cadrul Ministerului Muncii şi Justiției Sociale, erau înregistrate  peste 812.000 de persoane cu  dizabilităţi, dintre care 97% (adică 795.000) se află în îngrijirea familiilor, iar peste 18.000 sunt instituţionalizate. Vorbim despre 64.000 de copii! Și, dacă în orașele mai mari sau mai mici, se vor găsi, poate, fonduri, pentru a acoperi indemnizațiile lor și ale însoțitorilor, situația din mediul rural va fi una dramatică. Mă tem, alături de cei care se află în nevoi, că nu toate primăriile din comunele României vor avea banii necesari pentru ca acești năpăstuiți să nu rămână fără îngrijire.

Așa cum probabil știți, persoanele cu dizabilități au nevoie de o îngrijire specială și continuă. De aceea, mi-e greu să cred că vreunul dintre aleșii din această sală, dacă are o minimă decență, își poate asuma responsabilitatea de a vedea acești oameni în incapacitatea de a-și asigura traiul și așa precar. Consider că, înainte de a spune ”DA” la Legea bugetului pentru 2019, să vă gândiți, dragi colegi din PSD și ALDE, că și copiii cu dizabilități și persoanele cu handicap au dreptul să trăiască! Sunt și ei oameni, chiar dacă într-o Românie strâmbă, care nu îi dorește!

Comentarii (1)

  • Ca drept dovada ca este declarata epidemie de gripa farmaciile la o intelegere intr ele au scumpit medicamentele in asa hal incit nu se sesizeaza nimeni din aceasta tara nu mai are nici un control saupra lor cu numirea acestor ministri de dragnea fac numai cei taie capul s-au au si ei farmcii

    Reply

Lasă un răspuns