CRESTEREA SALARIILOR MEDICILOR, ALTĂ „REVOLUȚIE ” GUVERNAMENTALA?

CRESTEREA SALARIILOR MEDICILOR, ALTĂ  „REVOLUȚIE ” GUVERNAMENTALA?
Like Tweet Pin it Share Share Email

Ziua de 1 martie reprezintă data de la care salariile medicilor și asistenților medicali din spitale ar trebui să crească, conform promisiunilor coaliției PSD – ALDE, cu procente cuprinse intre 40% și 170%. Cu toate acestea, sindicatele din sistemul sanitar sunt nemulțumite și ies la atac, avertizând cu declanșarea protestelor în luna martie și a unei greve generale în luna aprilie. Motivul?  Sporurile vor fi plafonate la 30%, diminuându-se, astfel, creșterea salarială promisă. Mai mult, unele categorii de personal nu au fost luate în calcul ceea ce a dus la dezbinarea echipei medicale.

Liderii social-democrați declarară  triumfalist că salariul unui medic poate ajunge la peste 4000 Euro pe lună și că, astfel, va fi stopată migrația cadrelor medicale în alte țări. Ce nu spun acești politicieni este că medicii de familie și asistentele medicale din cabinetele acestora nu beneficiază de aceste majorări, ceea ce va duce la dispariția acestei specialități în următorii 5 ani.

Creșterea bugetului pentru salariile cadrelor medicale, atât cât va fi aceasta, trebuie privită în contextul în care procentul din PIB alocat sănătății rămâne neschimbat. În aceste condiții mă întreb la ce anume se va renunța? Vor  scădea investițiile în spitale, va fi afectată aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare?

Același scenariu, adoptat din cauza măsurilor populiste ale  PSD-ALDE, l-am regăsit și în momentul în care a scăzut prețul medicamentelor esențiale. Efectul? Dispariția acestora din farmacii, apariția unor medicamente mai scumpe, bolnavii fiind cei care au simțit pe pielea lor „binefacerile” unor măsuri politicianiste.

Probleme sunt foarte multe în sistemul sanitar din România. Un ministru al sănătății competent ar trebui să înțeleagă că acestea nu se reduc doar la salariile unei părți a cadrelor din sistem. Medicii s-au săturat să lucreze în spitale fără aparatură medicală performantă, nu mai doresc să le fie îngrădită cariera, sunt sătui de birocrație, sunt uneori suprasolicități, ceea ce duce la epuizarea fizică și psihică. De cealaltă parte, pacienții au nevoie de un act medical de calitate, de siguranță, de o mai bună comunicare și empatie din partea personalului medical.

Recent, domnul ministru al Finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a afirmat că „14% dintre români sunt, practic, analfabeți din punct de vedere financiar” și că  „mulți colegi vin în Parlament cu fel de fel de propuneri, care mai de care mai habarniste”. Sper că atunci când au fost luate în calcul aceste măsuri ale măririi salariilor medicilor și asistenților medicali  să nu fi fost vorba de o propunere „habarnistă” . Nu vreau să mă gândesc la un scenariu în care să constatăm că în luna august nu vor mai fi bani pentru plata acestor salarii.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns