De ce CJAS Braila incheie in mod arbitrar contractele cu furnizorii privați de servicii de sănătate?

De ce CJAS Braila incheie in mod arbitrar contractele cu furnizorii privați de servicii de sănătate?
Like Tweet Pin it Share Share Email

În calitate de reprezentant al Circumscripției Electorale nr. 9 Brăila în Camera Deputaților și direct interesată de starea infrastructurii  sanitare și a accesibilității pacienților la serviciile medicale în comunitatea pe care o reprezint în Parlamentul României, doresc să vă supun atenției o situație anormală din județul Brăila.

Este vorba despre o investiție privată de peste trei milioane de euro, la care pacienții brăileni nu au acces, pe fondul refuzurilor repetate ale reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate de a încheia contract de decontare a tuturor serviciilor medicale. Complexul medical ”Veneția Medical” este un spital privat destinat bolnavilor cronici, care are în dotare secții de oncologie, geriatrie, medicină paliativă, precum și secții de recuperare neurologică, ortopedie și traumatologie și recuperare respiratorie.

De asemenea, centrul medical dispune de o bază de recuperare cu trei bazine de hidroterapie, kinetoterapie, aparatură electro-, magneto- și laser terapie. În ciuda dotărilor moderne și a personalului medical specializat, pacienții brăileni au acces la serviciile medicale doar contracost, în lipsa unui contract de finanțare încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. În condițiile în care populația municipiului și județului Brăila este îmbătrânită și are venituri medii nete sub 1.800 de lei, este evident că exact persoanele care ar trebui să beneficieze de servicii de recuperare și boli cronice nu au posibilitatea de a-și achita pachetele de tratament.

Este de notorietate faptul că Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Brăila este supra-aglomerată, nu puține sunt situațiile în care pacienții stau câte doi în pat, iar condițiile de tratament sunt la limita acceptabilității. În acest timp, paturile din clinica privată, unde condițiile hoteliere și de tratament sunt de ultimă generație stau nefolosite, din aceleași considerente ale incapacității financiare a pacienților.

La fel de inacceptabil este și faptul că, în timp ce la clinica privată brăileană există un laborator de imagistică dotat cu computer tomograf, ecograf, osteo-densimetrie, în cazul defectării computer-tomografului de la Spitalul Județean de Urgență Brăila, pacienții sunt direcționați și puși pe drumuri către spitalul din Galați, deși ar putea să beneficieze de analize în orașul lor. Tot imposibilitatea de a deconta aceste servicii de către Casa de Asigurări de Sănătate face ca brăilenii să piardă timp și bani pentru transport, timp care, uneori, poate însemna distanța dintre viață și moarte.

Consider că ceea ce se întâmplă la Complexul Medical ”Veneția” reprezintă o sfidare la adresa pacienților brăileni, care au dreptul, în baza contribuției lor lună de lună la bugetul Asigurărilor de Sănătate, să aibă acces la servicii medicale moderne și la un tratament decent, indiferent dacă vorbim despre recuperare, investigații sau servicii oncologice. Casa Națională de Sănătate și casele județene au rolul de a proteja interesele medicale ale pacientului, și nu pe cele ale altor instituții. Prețul plătit de CNAS pentru servicii medicale efectuate în condiții mai bune este același cu prețul aceluiași serviciu medical efectuat în condiții inferioare, deci CNAS ar trebui să opteze pentru serviciile superioare calitativ, în condițiile  în care principiul care ar trebui să guverneze este că pacientul se află în centrul sistemului medical.

Ținând seama de toate cele prezentate mai sus, vă rog, doamnă președinte, să precizați:

  • Care sunt motivele pentru care Clinica ”Veneția” din Brăila nu poate încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, lucru ce ar permite accesul pacienților la serviciile sale medicale?
  • Ce măsuri veți lua pentru remedierea acestei situații paradoxale, în care, deși există o investiție privată 100% românească, care poate furniza servicii de calitate, pacienții nu pot beneficia decât contra-cost de serviciile acesteia?
  • Este politica CNAS de a refuza contractele cu spitalele private, în care pacienții sunt tratați cu respect și responsabilitate, preferând să alimenteze găurile negre din sistemul public?

Comentarii (0)

Lasă un răspuns