Despre Asistenta Medicală Primară

Despre Asistenta Medicală Primară
Like Tweet Pin it Share Share Email

În calitate de medic de familie și totodată membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, cunoscând foarte bine problemele cu care se confruntă Asistența Medicală Primară din România, am avut numeroase intervenții în Camera Deputaților în ceea ce privește medicina de familie.

Am atras atenția intr-o întrebare adresată ministrului sănătății Florian Bodog încă din luna februarie, despre faptul că procentul alocat medicinii de familie în România este mult subdimensionat, de sub 6% din FNUASS total, cel mai mic din anul 2008 până în prezent, deși medicina primară acordă 70-80% din serviciile medicale din sistem. Subfinanțarea Asistenței Medicale Primare a transformat specialitatea de medic de familie intr-o specialitate neatractiva pentru tinerii medici rezidenți, motiv pentru care am atenționat asupra faptului că aceasta va duce în timp de până la zece ani la dispariția acestor specialiști, lucru care deja se observă în special în mediul rural.

Pentru creșterea finanțării Asistenței Medicale Primare am depus un amendament la Proiectul Legii Bugetului pe anul 2017 prin care propuneam alocarea sumei de 1,8 miliarde lei, amendament care însă a fost respins. În luna iunie am revenit cu o nouă întrebare referitoare la suplimentarea bugetului AMP la rectificarea bugetară ce urma, răspunsul însă a fost din nou negativ.

În ceea ce privește salarizarea personalului din Asistența Medicală Primară, am adresat o întrebare doamnei ministru a Muncii și Justiției Sociale La Olguta Vasilescu și domnului ministru al sănătății Florian Bodog, prin care atrăgeam atenția asupra faptului că în proiectul legii salarizării unitare personalul acesta nu este luat în calcul. Ce nu cunosc dumnealor este faptul că din venitul obținut lunar, un medic de familie își plătește cheltuielile de întreținere ale cabinetului, își dotează cabinetul cu aparatură medicală, își plătește salariații, își igienizeaza spațiul, plătește programul informatic, cumpără tipizate și consumabile, astfel încât sunt situații în care medici din cabinete cu sub 1200 pacienți asigurați abia dacă au cu ce să trăiască.

De asemenea, trei dintre declarațiile mele politice susținute în plenul Camerei Deputaților au avut ca temă Asistența Medicală Primară : „Stop umilirii  personalului medical din Asistența Medicală Primară , „De ziua lor, a medicilor de familie, sarbatoriti-i cum se cuvine!” și „Medicina de familie, încotro?”.

Recent, am depus un amendament ce modifică Legea 95/2006, prin care am solicitat ca „autoritățile administrației publice locale să acorde facilități și stimulente instalării unui medic, înființării și funcționării cabinetului de medicină de familie” și nu cum este legiferat în prezent, în care se specifică doar că aceștia „pot acorda”.

Toate răspunsurile la întrebările adresate au fost evazive, ocolindu-se cu intenție subiectul, finanțarea propusă nu a fost acordată, problemele sesizate nu au fost rezolvate, ceea ce m-a făcut să trag concluzia că actuala guvernare nu este interesată în a consolida un sistem de sănătate viabil, sănătatea cetățenilor nefiind o prioritate!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns