Dezbatere Bugetul de Stat – Asistenta Medicala Primara

Dezbatere Bugetul de Stat – Asistenta Medicala Primara
Like Tweet Pin it Share Share Email

Astăzi, pe ordinea de zi a Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, am avut de dezbătut și avizat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2017.  În ceea ce privește rectificarea asigurată Ministerului Sănătății vizează o rectificare pozitivă, asigurând-se 129 milioane lei pentru acțiunile și programele de sănătate și 158,2 milioane lei pentru majorarea transferurilor către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS ).

Toate bune și frumoase până aici, însă când am studiat cheltuielile din FNUASS, am constatat că Asistența Medicală Primară nu este inclusă în această rectificare bugetară,  ba mai mult, apar cheltuieli care nici măcar nu pot fi explicate ce reprezintă de către  toți cei prezenți în Comisia de Sănătate, inclusiv de către Ministrul Secretar de stat  reprezentant al Ministrului Sănătății . Și mă refer aici la Cheltuieli Social -Culturale,  în valoare de 269.700 mii lei. Pe de altă parte, la momentul elaborării Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2017, când am propus printr-un amendament alocarea sumei de 1,8miliarde lei pentru creșterea finanțării Asistenței Medicale Primare, acesta a fost respins, cum de altfel au fost respinse toate demersurile făcute de reprezentanții medicilor de familie.

Aceasta în condițiile în care, medicina de familie este primul bastion în slujba sănătății oamenilor, acordând 70-80% din serviciile medicale din sistem.

Având în vedere cele sesizate mai sus,  nu am putut să fiu de acord cu această rectificare, motiv pentru care voi adresa cât de curând o întrebare Ministrului Sănătății, iar la bugetul pentru 2018 voi depune un amendament pentru creșterea finanțării Asistenței Medicale Primare.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns