Dreptul paciențior români la a doua opinie medicală gratuită

Dreptul paciențior români la a doua opinie medicală gratuită
Like Tweet Pin it Share Share Email

Către: Ministrul Sănătății, doamna Sorina Pintea

De la: Antoneta Ioniță, deputat PNL Brăila

Obiectul întrebare: Dreptul paciențior români la a doua opinie medicală gratuită

Stimată doamnă ministru,

Anomaliile sistemului legislativ din domeniul medical, din păcate din ce în ce mai multe, se răsfrâng în mod negativ asupra pacienților, iar consecințele sunt, de cele mai multe ori, dramatice.

Vă semnalez o situație absurdă, privind cadrul legislativ care însă nu poate fi aplicat din cauza lipsei normelor metodologice. Iar această situație trenează de mai bine de 16 ani! Este cazul Legii 46/2003 care, la articolul 11, precizează că ”Pacientul are dreptul de a cere şi de a obţine o altă opinie medicală”. Firește, pacienții ar trebui să beneficieze de acest drept gratuit, în baza contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate. Doar că, așa cum arătam mai sus, lipsa normelor de aplicare a Legii 46/2003 îl privează pe pacientul român de a doua opinie medicală, iar dacă dorește să o obțină este nevoit să apeleze la clinici private, firește, suportând costurile actului medical.

Potrivit Institutului Naţional de Diagnostic, în România, unul din zece pacienți primește un diagnostic greșit, iar peste jumătate dintre pacienții români se tem că ar putea primi un diagnostic incorect sau un plan de tratament ineficient. Totodată, conform unui studiu realizat de olandezii de la Diagnose.me.com, a doua opinie reduce riscul unei erori de diagnostic cu 90%.

Pacientul român, la fel ca cel occidental, nu solicită o a doua opinie medicală pentru afecțiuni minore. Statisticile arată că, cel mai des, a doua opinie este cerută în cazul afecțiunilor grave, din sfera bolilor cardiovasculare, neurologice și oncologice. Din nefericire, ministerul pe care-l conduceți nu face nimic pentru a-i informa pe români cu privire la drepturile pe care le au și mulți nu apelează la o a doua opinie medicală, pe fondul lipsei de fonduri. Statisticile arată că, în România, sunt înregistrate anual peste 50.000 de decese cauzate de cancer și mai puțin de 1% solicită o a doua opinie medicală. Vorbim despre sănătatea românilor și nu despre o a doua opinie la achiziționarea unei locuințe, a unei mobile sau a unui aparat electrocasnic. În țări precum Franţa, a doua opinie medicală este un serviciu inclus în pachetul de bază al asiguraţilor, iar în Marea Britanie, medicii de familie lucrează în echipă, pentru a exista cel puţin două opinii atunci când pun un diagnostic.

În concluzie, vă solicit, doamnă ministru, în calitate de medic și deputat, să-mi comunicați:

  • Care este data la care estimați că Legea 46/2003 va deveni aplicabilă, prin elaborarea normelor metodologice?
  • Când vor beneficia pacienții români, efectiv și gratuit, de acest drept prevăzut de lege și care vor fi acțiunile pe care le veți întreprinde cu privire la informarea pacienților privind dreptul de a solicita, gratuit, o a doua opinie medicală?

Vă rog să-mi transmiteți răspunsurile în scris.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns