E loc de mai rău!

E loc de mai rău!
Like Tweet Pin it Share Share Email

Am crezut că „reforma salarială” propusă de coaliția PSD-ALDE este superlativul amatorismului în materie de guvernare, iar ceea ce ar fi trebuit să fie o creștere cu 25% a salariilor românilor, nu a fost altceva decât praf în ochii votanților, care s-au trezit cu salarii crescute nesemnificativ – în unele cazuri, sau cu salarii mai mici – în alte cazuri.

De aici au pornit toate acele probleme care ne îngrijorează pe noi toți, dar nu și pe politicienii din coaliția de guvernare: creșterea ratei inflației, cursul euro, dobânda interbancară, prețurile crescute la alimente. Ba mai mult, ca să arate cât de „mulțumiți” sunt de reforma salarială, sindicaliștii din diferite ramuri, protestează în stradă. Ceea ce am învățat de la actualii guvernanți este că întotdeauna e loc de … mai rău.

Recenta propunere a secretarului de stat, Raed Arafat, referitoare la separarea activității desfășurate de medici, la stat sau în privat, va crea probleme, atât pacienților, cât și sistemului public de sănătate. Interesant este argumentul doctorului Arafat: „să se ajungă la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoareneştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevăr acesta deserveşte interesul pacienţilor”.

Aceasta este forma prin care noi, medicii, suntem judecați: pornindu-se de la prezumția de vinovăție. „Ar putea căpușa sistemul”, ar zice unii.  „Fac concurență neloială între locul de muncă de la privat și cel de la stat”, ar zice alții. „Ca să fim siguri, haideți să le îngrădim dreptul la muncă”, chiar dacă libertatea muncii este garantată prin Constituție.  „Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă și a profesiei, meseriei sau activității pe care urmează să o presteze”. Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea.

S-au întâmplat și situații în care cadrele medicale au „băgat mâna” în bugetul sănătății? – Da! Să ne gândim la cele 13 arestări din dosarul decontărilor fictive de la CNAS, sau la alte cazuri mult mediatizate în presa românească. Sunt aceste exemple suficiente pentru a pune ștampila „corupt” pe tot ceea ce înseamnă cadru medical din România?  – Nu!  Suntem mulți cei care am ales să practicăm această meserie în țară, deși au existat oportunități de a pleca în alte părți, pe alte salarii, iar dacă secretarul de stat Arafat are cunoștință de fapte condamnabile ale cadrelor medicale, are obligația de a le aduce la cunoștința organelor abilitate pentru începerea cercetărilor.

O astfel de propunere – interdicția de a lucra simultan atât în sectorul de stat, cât și în cel privat – nu face altceva decât să bulverseze sistemul medical românesc. Abia atunci, când se va adopta o astfel de poziție radicală, vor apărea grupurile de interese, racolarea de specialiști și pacienți împărțiți în funcție de veniturile realizate. Abia atunci, când medicii vor fi băgați cu toții într-o mare oală pe care scrie CORUPT, va începe o cursă în care profitul va fi mai important decât actul medical.

Este un nou exemplu de „revoluție” propusă de actualii guvernanți, fără a avea o analiză profundă și serioasă a sistemului de sănătate.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns