Falsele probleme ale politicii

Falsele probleme ale politicii
Like Tweet Pin it Share Share Email

După evenimentul desfășurat de PSD la sfârșitul săptămânii trecute, paginile de facebook au fost inundate de știri zeflemitoare referitoare la iubita dlui Dragnea. Că a stat în primul rând, că e mai tânăra decât fiul lui Dragnea sau că se aud clopotele de nuntă între doi miri pe care-i desparte o diferență de 30 de ani.

Departe de mine gândul de a deveni un apărător al liderului social-democrat, dar astfel de subiecte nu ar trebui să preocupe opinia publică. Nu este treaba noastră să judecăm relațiile oamenilor politici, nici dacă diferența e de 30 de ani – ca în cazul dlui Dragnea, nici de 26 de ani – ca în cazul dlui Tăriceanu. Cred cu tărie în dreptul fiecărui cetățean de a-și căuta iubirea, indiferent de vârsta sa.

E o atitudine meschină să “condamni” o astfel de relație, în cazul în care bărbatul e mai în vârstă, dar să relatezi cu admirație povestea cuplului Macron – spre exemplu, președintele Franței având cu 25 de ani mai puțin decât soția sa. E o dovadă clară că avem capacitatea de a judeca superficial, de a nu vedea pădurea din cauza copacilor.

Altele au fost problemele pe care congresul social-democrat le-a scos la suprafață: lipsa de soluții la criza generată de guvernarea actualei coaliții, încercarea de a mima solidaritatea intr-un partid al cărui membri nici măcar nu s-au mai obosit să rămână în sală să afle rezultatele votului dat pentru alegerea structurilor de conducere, demagogia unui lider care, prefăcându-se că nu vede dezastrul economic și social spre care ne îndreptăm, vorbește despre proiecte realizabile în 2040.

Patru mii de social – democrați, unii dintre ei fiind persoane demne de toată lauda, aplaudau la comandă discursul șefului de la Teleorman, aclamând mesajele așa-zis mobilizatoare, demne de o “Epocă de Aur”. Oameni cu expertiză în domeniul lor de activitate se aliniau directivelor trasate de “întâiul condamnat”, fără executare, al României.

Am văzut un episod politic trist, o trimitere într-o altă epocă, o proiecție a ceea ce nu mi-aș dori să devină România. Asta ne așteaptă dacă nu ne vom concentra pe adevăratele valori europene, dacă vom continua să judecăm fapte și oameni pornind de la argumentele pe care le putem întâlni, mai degrabă, la chivuțele din piețele de zarzavaturi. Nu mă interesează iubita dlui Dragnea, decât în măsura în care România de mâine ar trebui să fie o țară cu valori europene, deschisă – în egală măsură – atât pentru această tânăra domnișoară, cât și pentru copiii noștri.

 

Comentarii (0)

Lasă un răspuns