„Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”

„Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”
Like Tweet Pin it Share Share Email

În  fiecare an la 14 noiembrie este marcată la nivel internațional Ziua Mondiala a Diabetului. Această zi are drept scop o mai bună informare  și educare despre această boală cronică care reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, întrucât afectează peste 415 milioane de persoane din întreaga lume. În România diabetul afectează peste 1 milion de oameni, dintre care aproximativ 2800 sunt copii.

Tema aleasă pentru acest an  se intitulează „ Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.

Diabetul este a noua cauză principală de mortalitate la femei la nivel global, cauzând anual 2,1 milioane de decese. Peste 199 de milioane de femei sunt diagnosticate cu diabet zaharat  și se estimează că acest număr va crește la 313 milioane până în 2040. Două din fiecare cinci femei cu diabet zaharat sunt de vârstă reproductiva, reprezentând peste 60 milioane de femei din întreaga lume. Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze este faptul că femeile care prezintă această boală au mai multe dificultăți de concepere  și prezintă un risc semnificativ de mortalitate și morbiditate maternă și infantilă. Aproximativ una din șapte nașteri este afectată de diabetul gestational, ceea ce constituie o amenințare severă la adresa sănătății materne și a copilului. Aproximativ jumătate dintre femeile cu antecedente de diabet gestational continuă să dezvolte diabet zaharat de tip 2 în decurs de cinci până la zece ani de la naștere.

Femeile cu diabet zaharat de tip 2 sunt de aproape zece ori mai susceptibile de a avea boală cardiacă coronariană decât femeile fără această boală,  iar femeile bolnave  cu diabet zaharat tip 1 prezintă un risc crescut de avort spontan sau de naștere a unui copil cu malformații.

Sloganul actualei zile mondiale a diabetului orientează sistemele de sănătate spre o abordare țintă, accentuat pe nevoile și prioritățile specifice femeilor cu diabet zaharat. Și în acest caz, prevenția are un rol important,  întrucât până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cunoscut fiind faptul că femeile sunt persoanele cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos. Strategiile de prevenire a diabetului zaharat de tip 2 trebuie să se concentreze asupra sănătății materne, a alimentației și a altor comportamente de sănătate înainte și în timpul sarcinii, precum și a alimentației copiilor, inclusiv celor mici. Screening-ul pentru diabet și diabetul gestational  ar trebui să fie integrat la nivel de asistență medicală primară, pentru a se asigura detectarea precoce, o mai bună îngrijire a femeilor și reducerea mortalității materne.   Promovarea de exerciții fizice la fete adolescente, în special în țările în curs de dezvoltare, trebuie să reprezinte o prioritate pentru prevenirea diabetului zaharat.

Întrucât până în prezent diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, în ceea ce privește prevenirea diabetului de tip 2 sunt disponibile abordări eficiente care includ politici și practici în întreaga populație, care solicită o abordare a întregului guvern și a întregii societăți, în care toate sectoarele trebuie să ia în considerare în mod sistematic impactul politicilor în domeniul comerțului, agriculturii, educației și planificării asupra sănătății.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns