Guvernul PSD-ALDE construieşte pe hârtie spitalele regionale

Guvernul PSD-ALDE construieşte pe hârtie spitalele regionale
Like Tweet Pin it Share Share Email

Cred că sunteţi în asentimentul meu că suntem în luna bilanțurilor, a trecerilor în revistă oneste, luna în care avem curajul să analizăm tot ceea ce s-a concretizat, ce mai este de făcut, momentul în care ne asumăm greșelile, dar și oportunitățile  identificate în interacţiunea cu provocările întâmpinate în acest an. Natura meseriei mă face, recunosc, să fiu sensibilă la complexa problematică a sistemului sanitar românesc. Sensibilitate care, pentru mulţi profesionişti ai domeniului, se transformă în frustrare, fie și la o fugitivă lectură a programului de guvernare PSD-ALDE în acest domeniu.

         Astfel, putem constata amar că cele mai multe dintre promisiunile populiste, dar nu neapărat utopice, făcute roşu pe alb, în disperata încercare de a atrage voturi, se pierd în bâlbe administrative, în dezinteres faţă de cetăţeni şi într-o lipsă de prioritizare a nevoilor românilor, soră cu inconştienţa. Promisiuni neacoperite de o previziune bugetară corectă şi sănătoasă şi amânate prin abracadabrante artificii birocratice.

Pornind de la experiența unor state precum Norvegia, Italia sau Franţa, Guvernul PSD-ALDE şi-a propus înfiinţarea unui Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții din care un un procent majoritar să fie alocat sănătăţii, prin construcția unui ipotetic spital metropolitan și a opt spitale regionale. Printr-un memorandum, la 1 noiembrie 2017, s-au şi demarat, pe hârtie, procedurile necesare pentru construirea a cinci spitale regionale în Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi şi Braşov. Ulterior, Ministerul Sănătaţii ne anunţa cu mândrie că proiectele spitalelor regionale Cluj, Craiova și Iași, care urmau să fie finanţate din fonduri europene, sunt într-o fază avansată de pregătire.

Entuziasmul declarativ al acestui guvern este, însă, contrazis de realitate. Cele trei spitale regionale aflate într-un stadiu aproape de concretizare vor fi construite „etapizat”, după cum anunţa recent ministrul Fondurilor Europene. În traducere liberă, aceste proiecte se amână. Până şi Bruxelles-ul a fost siderat de această crasă dovadă de incompetenţă. Construcţia celorlalte cinci spitale regionale, care nu au ajuns probabil nici în stadiul de machetă de carton, a fost anunţată cu fast, însă nu are un termen final de execuţie. Ultimul termen aproximativ dat de un reprezentant oficial pentru Spitalul Metropolitan se întinde pe 20 de ani. Rea-voinţă? O gravă incapacitate administrativă? O minciună pe care actualii guvernanţi încearcă să o tărăgăneze până la viitoarele alegeri?

Stimaţi colegi,

Guvernul României a reiterat în iunie 2018, tot pe hârtie, intenţia de a demara proiectul privind construirea Spitalului Regional Galați-Brăila. Acest centru ar trebui să aibă o capacitate de 800 – 1.000 de paturi, urmând a  fi dotat cu heliport şi elicopter pentru urgenţe, precum şi cu clinici de specialitate şi centre de cercetare dotate corespunzător. Hotărârea asumată de Guvernul PSD-ALDE nu precizează, însă, când anume vor începe lucrările și care vor fi sursele de finanţare. Legenda spune doar că proiectul va fi unul public-privat.

Considerat a doua aglomerare urbană din România după Bucureşti, arealul GalaţiBrăila se confruntă cu serioase probleme în ceea ce priveşte sistemul de sănătate.Lipsa unei infrastructuri medicale moderne, suprapopularea spitalelor existente, subfinanţarea paturilor, slaba dotare cu aparatură medicală sunt doar câteva dintre problemele stringente cu care se confruntă aceste comunităţi. Un spital regional ar decongestiona celelalte unităţi sanitare spre care acum sunt direcţionate cazurile grave cu care se confruntă gălățenii și brăilenii. Este de neconceput ca pentru o populaţie atât de numeroasă singura soluţie în cazurile medicale dificile medical să fie  trenul spre Bucureşti, Târgu Mureș sau Iaşi.  Nu putem discuta doar despre o lipsă de viziune şi de interes în acest caz, ci putem să afirmăm cu tărie că acest guvern dă dovadă de o gravă lipsă de responsabilitate.

Fără a politiza un demers absolut lăudabil, remarc că, în paralel, în România, la București, se construieşte, de la zero, un spital exclusiv din fonduri private şi sponsorizări. Stimaţi colegi, sătui de promisiuni şi dezgustaţi de condiţiile din spitale, românii cu iniţiativă îşi construiesc spitalul pe care cred că îl merită. Își dăruiesc speranță. Un exemplu că se poate, în timp ce guvernanții, cu toate pârghiile necesar, nu pot să  desăvârşească proiecte de acest tip, pentru că Guvernul PSD-ALDE se dovedește incapabil nu să atragă fonduri, ci să acceseze măcar banii care i s-au oferit.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns