Împreună salvăm medicina de familie – Eveniment organizat de SNMF pentru salvarea medicinei de familie

Împreună salvăm medicina de familie – Eveniment organizat de SNMF pentru salvarea medicinei de familie
Like Tweet Pin it Share Share Email

La invitația Societății Naționale de Medicină de Familie am participat în data de 22 iunie, la Sibiu, alături de parlamentari și reprezentanții medicilor de familie din România, la masa rotundă  „Împreună salvăm medicina de familie”, dezbatere de la care au lipsit însă reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Subiectele dezbătute au fost următoarele:

 • Creșterea finanțării medicinei de familie, întrucât în prezent această specialitate este subfinanțată, ceea ce a dus la o discriminare între medici și asistentele medicale care lucrează în acest sector, comparativ cu personalul din spitale și medicii școlari. Se propune o creștere de 14% din FNUASS, la nivelul țărilor europene, mai ales că această specialitate a devenit neatractivă pentru tinerii medici care intră în sistemul de sănătate din România.
 • Reglementarea unui sistem de pensii decente, similare altor categorii sociale. S-au dat exemple de medici de familie, proaspăt pensionați, care au o pensie foarte mică după aceeași ani de vechime ca la medicii din spitale, pensiile medicilor de familie fiind în medie de 1200 RON.
 • Reglementarea unui program de concediu de odihnă, de boală, de creșterea copilului și lăuzie pentru medicul de familie, lucru care s-ar putea face prin modificarea Contractului Cadru.
 • Debirocratizarea din acest sistem, care ar duce la creșterea timpului alocat pacienților, ceea ce ar duce la servicii medicale de calitate.
 • Responsabilizarea CNAS față de permanentele erori, blocaje și întreruperi în funcționarea sistemului informatic și nu tragerea la răspundere a medicilor de familie.
 • Posibilitatea organizațiilor profesionale și patronale să redevină negociatori și nu consultanți, ai Contractului Cadru.
 • Desființarea totală a Protocoalelor terapeutice, întrucât acestea îngreunează desfășurarea actului medical și pun pacienții pe drumuri.
 • Plata medicilor de familie să se facă pentru întreaga listă de pacienți înscriși, și nu doar pentru cei asigurați.
 • Posibilitatea contractării cabinetelor medicilor de familie cu Casele Județene de Asigurări de sănătate, în legătură cu numărul total de pacienți înscriși, nu numai cei asigurați.

Această prezentare necesită JavaScript.

La dezbaterea la care am participat, am enumerat câteva dintre inițiative legislative, întrebările și interpelările pe care le-am depus în Parlament, și pentru care m-am luptat alături de colegii mei din Partidul Național Liberal:

 • Proiectul de lege privind legea Prevenției, care a fost însă respins de Senat
 • Proiectul de lege de modificare a Codului Fiscal, prin care cabinetele medicilor de familie să fie scutite de la plata impozitului/taxă pe clădire, care a fost respins în Senat și în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților
 • Proiectul de lege de modificare a Legii Pensiilor, privind posibilitatea pensionării anticipate și la cerere, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani la femei și 60 de ani la bărbați, la personalul medical care efectuează gărzi și care cotizează la sistemul de pensii, precum și recunoașterea orelor de gardă la vechimea în muncă – proiect respins de Senat, care zace încă în sertarele comisiilor Camerei Deputaților
 • Proiectul de lege privind excluderea cabinetelor medicilor de familie de la acreditare
 • Întrebări către ministrul sănătății, ministrul finanțelor publice, privind: neimpozitarea veniturilor medicilor, posibilitatea acordării de fonduri pentru dotarea cabinetelor, precum și pentru programe de tipul „primul praxis” pentru atragerea tinerilor medici, salarizarea asistentelor medicilor de familie, situația stocurilor de vaccinuri, nefuncționarea sistemului informatic.
 • Amendamente la Legea Bugetului de stat, prin care s-a cerut creșterea finanțării asistenței medicale primare, și pentru care am reușit să obținem o primă victorie împreună cu parlamentarii de la toate partidele politice. Din păcate însă, până în prezent, medicii de familie nu au beneficiat încă de această creștere a finanțării, valorile punctelor fiind cele de anul trecut.

Toți parlamentarii care am fost prezenți am ajuns la concluzia că medicina de familie este subfinanțată, duce lipsă de specialiști, media de vârstă a acestora fiind în jurul vârstei de 57de ani, iar Ministerul Sănătății trebuie să ia urgent măsuri pentru că numărul medicilor de familie este în scădere dramatică de la un an la altul.

Concluziile care s-au desprins vor fi trimise Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de sănătate, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

 

Comentarii (0)

Lasă un răspuns