Interpelare ministrul Sanatatii – sindormul burnout

Interpelare ministrul Sanatatii – sindormul burnout
Like Tweet Pin it Share Share Email

Stimată Doamnă Ministru,

În rândul medicilor din România, care prestează unii dintre ei 8-10 gărzi într-o lună și care văd zilnic peste 50 de pacienţi,  sindromul burnout sau sindromul epuizării profesionale a devenit foarte des întâlnit. Recent, un medic în vârstă de 38 de ani a fost găsit mort în spitalul în care era de gardă, iar acest caz nu este unul singular.

Sindromul burnout reprezintă o stare de epuizare fizică, dar și psihică, ce apare în special la profesiile care implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu oamenii. Cauzele acestui sindrom sunt : imposibilitatea de a deține controlul la locul de muncă, absența recunoașterii sociale și munca în exces, care lasă prea puțin timp de relaxare  sau pentru activități în familie. În timp, acesta duce la scăderea concentrării și a memoriei, la insomnie, crește riscul erorilor și reduce productivitatea.

În spitalele din România acest sindrom este foarte des întâlnit și este mai puțin legat de lucrul cu pacienții, ci mai degrabă de factorii din sistem : birocrație, legislație neclară, presiuni emoționale ale rudelor, recunoaștere socială redusă, lipsuri materiale.

Având în vedere cele semnalate mai sus, în calitatea mea de medic și membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, doresc să vă întreb dacă aveți în vedere implementarea în spitale a unor programe de management al stresului și totodată ce măsuri urgente credeți că ar trebui adoptate, astfel încât astfel de cazuri semnalate să nu se mai întâmple atât de frecvent.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns