Intrebare adresata Ministrul Muncii și Justiției Sociale – Recunoașterea gărzilor medicilor ca vechime în muncă

Intrebare adresata Ministrul Muncii și Justiției Sociale – Recunoașterea gărzilor medicilor ca vechime în muncă
Like Tweet Pin it Share Share Email

S-au împlinit trei ani de când, prin Ordinul 1375/2016, care modifică și reglementează timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 870/2004, activitatea desfășurată de medici în liniile de gardă reprezintă vechime în muncă și în specialitate numai în situația în care medicii nu își desfășoară activitatea și în baza unui contract individual de muncă cu normă de bază.

Reprezentanții mai multor asociații profesionale au reclamat faptul că un medic, potrivit calculelor realizate, efectuează în medie patru gărzi pe lună și acumulează peste 2.000 de gărzi, în decursul activității. Aceasta echivalează cu 4.000 de zile lucrătoare, adică aproximativ 15 ani de muncă, pe care autoritățile refuză să le ia în calculul pensiei, ceea ce, evident, reprezintă o inechitate, cu atât mai mult cu cât, în Directiva 2003/88 a Comisiei Europene ”timpul de lucru este definit ca orice perioadă în care lucrătorul se află la locul său de muncă și își exercită activitatea sau funcția”.

De aceea, în calitate de deputat, încă din 2018 am demarat o inițiativă legislativă de modificare a Legii 263/2010, privind Sistemul unitar de pensii publice, astfel ca gărzile medicilor să fie considerate vechime în muncă, iar medicii care au efectuat gărzi să beneficieze, la cerere, de pensionare înaintea vârstei standard, în cuantum direct proporțional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, femeile, și de 60 de ani, bărbații. Inițiativa se află pe circuitul legislativ, la Camera Deputaților.

De curând, doamna Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat în spațiul public că este de acord ca gărzile medicilor să fie recunoscute ca vechime în muncă. Ținând seama de toate cele prezentate mai sus, vă rog să precizați:

  • Veți lua măsuri pentru repararea acestei inechități, astfel încât medicilor să li se recunoască orele de gardă ca vechime în muncă sau așteptați ca Parlamentul României să modifice Legea 263/2010, în sensul pe care l-am menționat, privind Sistemul unitar de pensii publice?
  • Există o colaborare între Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Sănătății, pe marginea acestui subiect?
  • Care este termenul până la care vă propuneți să remediați această situație?

 

În speranța unui răspuns prompt, vă asigur, domnule ministru, de toată considerația.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns