Intrebare adresata ministrului Sanatatii despre fondurile insuficiente alocate pacienților bolnavi de HIV/SIDA

Intrebare adresata ministrului Sanatatii despre fondurile insuficiente alocate pacienților bolnavi de HIV/SIDA
Like Tweet Pin it Share Share Email

Conform datelor statistice furnizate de Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România, din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase (INBI) Matei Balş, în prezent se înregistrează 15.999  de cazuri cumulate de HIV/SIDA la nivel național. Îngrijorător este faptul că, în marea lor majoritate, acești pacienți provin din rândul persoanelor active, cu vârste de peste 20 de ani, mai exact 15.665 de bolnavi.

Din nefericire, în România anului 2019, numai 12.000 de pacienți beneficiează de tratament, scuza eternă fiind lipsa fondurilor necesare.

Ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, cu bolnavi efectiv condamnați la moarte din cauza lipsei fondurilor, anul acesta asistăm la o diminuare drastică a resurselor financiare, cu aproximativ 30% față de anul 2018, în ciuda creșterii numărului de cazuri nou identificate. Ori, pentru a crește speranța de viață a acestor pacienți tineri și a reduce riscul de transmitere a virusului, este nevoie ca Ministerul Sănătății să asigure accesul continuu la tratament, prin asigurarea fondurilor necesare.

Doamnă ministru,

Consider că trebuie să mai aveți în vedere un aspect extrem de important: numărul mare al copiilor infectați în anii 80, care astăzi au ajuns la maturitate. Și mă refer inclusiv la tinerele care se pregătesc să devină mame. Fără tratamentul obligatoriu, asigurat de stat, infecția se poate transmite în continuare, de la mamă la copil, cu grave consecințe asupra societății, în general, dar și a destinelor pe care le curmați, din dezinteres, sub umbrela așa-zis acoperitoare a ”lipsei de fonduri”.În concluzie, având în vedere gravitatea celor de mai sus, vă solicit, doamnă ministru, în calitate de medic și deputat, să-mi comunicați:

  1. Când preconizați că veți adopta Planul Național Strategic pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA în perioada 2019 – 2021?
  2. Cum veți asigura tratamentul celor 15.000 de pacienți cu virul HIV?
  3. Ce măsuri veți lua pentru ca toți pacienții bolnavi de HIV/SIDA să beneficieze de tratament?
  4. Ce măsuri veți lui astfel încât tratamentul pacienților să se realizeze fără discontinuități?

 

Vă rog să-mi transmiteți răspunsurile în scris.

 

Vă mulțumesc

Comentarii (0)

Lasă un răspuns