Intrebare adresata ministrului Sanatatii: Stadiul implementării proiectului pilot al subprogramului de depistare precoce a cancerului de sân

Intrebare adresata ministrului Sanatatii: Stadiul implementării proiectului pilot al subprogramului de depistare precoce a cancerului de sân
Like Tweet Pin it Share Share Email

Într-o întrebare pe care v-am adresat-o în luna noiembrie a anului 2018, îmi exprimam preocuparea față de stadiul implementării proiectului pilot al subprogramului de depistare precoce a cancerului de sân, în condițiile în care această boală continuă să fie una care creează numeroase victime printre femeile din România. În răspunsul primit, ați precizat că acest program este conceput să se deruleze în două etape, în perioada 2018 – noiembrie 2023.

Așa cum a reieșit din acel răspuns, dar și cum ați declarat public și cu alte varii ocazii, prima etapă a acestui subprogram de prevenție trebuia să implice organizarea Centrului de referință pentru programele de screening al cancerului mamar, elaborarea metodologiei pentru programul de prevenție, furnizarea programelor de instruire profesională specifică pentru specialiștii implicați în derularea programelor de prevenție, activități de informare și educare a grupului țintă. În concluzie, un proces complex de depuneri și evaluări de proiecte, care urma să fie finalizat la 31 ianuarie 2018.

Etapa a II-a a acestui proiect, în mod evident, nu poate fi posibilă fără parcurgerea pașilor necesari de implementare a primei etape, motiv pentru care vă rog  să precizați:

  • Care este stadiul implementării etapei I?
  • A fost înființat și este funcțional Centrul de referință pentru programele de screening al cancerului mamar?
  • Este definitivat cadrul metodologic al acestui important program de prevenție?
  • Care este stadiul instruirii profesionale a specialiștilor implicați în derularea programelor de prevenție? Câte cursuri de profil au fost organizate și care este numărul medicilor și asistenților care au urmat aceste cursuri, punctual, la nivelul fiecărui județ? Care este, nominal, lista trainerilor care au susținut cursurile?
  • Ce activități de informare a grupului țintă au fost realizate până acum? Unde s-au desfășurat acestea? Câte persoane, punctual pentru fiecare județ, au fost implicate în astfel de activități? Vă rog să-mi puneți la dispoziție materialele de informare folosite, precum și lista cu numele celor care au fost comunicatori în acest proiect?
  • Care este stadiul pregătirii celei de a doua etape?
  • Ce fonduri există pentru acest an, pentru definitivarea primei etape și demararea celei de a doua?
  • Cât a costat până acum implementarea acestui program?

 

Solicit răspuns scris, precum și punerea la dispoziție a materialelor informative, indiferent de modul acestora de prezentare.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns