Intrebare adresata ministrului Sorina Pintea: Contractul cadru de furnizare a serviciilor medicale

Intrebare adresata ministrului Sorina Pintea: Contractul cadru de furnizare a serviciilor medicale
Like Tweet Pin it Share Share Email

Au rămas mai puțin de două săptămâni până la data de 1 iulie 2019, dată ca certă pentru definitivarea și semnarea Contractului-cadru de furnizare a serviciilor medicale. Un contract pe care în special rețeaua medicilor de familie îl așteaptă de mai bine de un an, în speranța că acesta va rezolva subfinanțarea pe care sistemul medicinei primare îl resimte de mult timp.

Din păcate, și de această dată, dezbaterea atât de necesară între cele două părți contractuale, furnizorii de servicii medicale și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a lipsit. Casa continuă practica de a pune în fața medicilor, în special a medicilor de familie, de pe poziții de forță, un contract asupra căruia nu mai există loc de negocieri și clauze.

Cu toate acestea, medicii de familie așteaptă semnarea contractului, în speranța că vor fi respectate promisiunile că, în 2019, bugetul va crește. Ne aflăm deja la jumătatea anului 2019 și nimic nu s-a întâmplat, amânările s-au ținut lanț. În timpul acesta, discrepanța dintre salariul unui medic de familie și a unui medic din spital s-a accentuat, la fel și în cazul asistentelor. A devenit un fenomen la care nimeni nu reflectează migrația asistentelor din rețeaua primară spre policlinicile și spitalele din sistemul public, acolo unde veniturile sunt net superioare. În plus, nimeni nu vrea să ia în calcul că banii pentru întreținerea unui cabinet sunt tot mai insuficienți, în condițiile scumpirilor în lanț la anergie și combustibili, care antrenează creșterea prețurilor la medicamente și bunuri de larg consum (detergenți, produse de dezinfecție etc). Investițiile în cabinete se transformă cu fiecare zi într-un vis, iar cuvântul de ordine este supraviețuirea.

Stimată doamnă ministru,

Există tot mai multe voci care vorbesc despre o nouă amânare a semnării contractului-cadru, despre o nouă încercare a CNAS și a caselor județene de a trena rezolvarea acestei probleme. Știm că CNAS nu se află în subordinea, ci în coordonarea Ministerului Sănătății, dar consider că intervenția fermă a ministrului, care demite și numește șeful casei, poate impulsiona situația.

De asemenea, există tot mai multe voci care vorbesc despre o redirecționare către spitale a sumelor care ar fi destinate medicinei primare, care să acopere creșterile salariale din sistemul sanitar public. Dacă medicii de familie vor primi aceleași sume ca până acum sau dacă acestea se vor diminua, rețeaua primară va fi în imposibilitatea de a mai funcționa și de a le oferi românilor servicii medicale.

De aceea, vă rog, doamnă ministru, să precizați:

  1. Când vor semna medicii de familie contractul-cadru?
  2. Ce garanții avem că promisiunile pe care le-ați făcut, potrivit cărora valoarea contractelor medicilor de familie va crește în 2019, va fi respectată?
  3. Ce garanții există că fondurile destinate medicilor de familie nu vor fi diminuate și redirecționate către spitale?

 

Solicit răspuns în scris.

Comentarii (2)

  • Asistenții de medicină de familie au rămas în continuare bătaia de joc a sistemului medical si CNAS doreste sa contribuie la plata salariaților ,pers.auxiliar din spitale,jenant

    Reply
  • Ce garantii avem ca asistentii medicali din medicina de familie nu vor mai fi platiti de stimabilii medici cu salar minim pe economie?

    Reply

Lasă un răspuns