Întrebări adresate dlor. Raed Arafat, Mihai Fifor și dnei. Sorina Pintea despre securitatea echipajelor de urgență

Întrebări adresate dlor. Raed Arafat, Mihai Fifor și dnei. Sorina Pintea despre securitatea echipajelor de urgență
Like Tweet Pin it Share Share Email

În calitate de reprezentant al Circumscripției Electorale nr. 9 Brăila în Camera Deputaților și direct interesată de modul de funcționare a sistemului sanitar în ansamblul său, astfel ca, am adresat o intrebare comuna domnului Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, doamnei Sorina Pintea, ministrul Sănătății și domnului Mihai-Viorel Fifor, ministru interimar al Afacerilor Interne, cu privire la modul arbitrar în care poliția asigură securitatea echipajelor medicale de urgență

Doresc să vă supun atenției modul defectuos în care echipajele de poliție înțeleg să colaboreze cu personalul care își desfășoară activitatea pe Ambulanțele din România.

Am primit mai multe sesizări, inclusiv de la reprezentați ai Uniunii Naționale a Sindicatelor Asistenților Medicali din Serviciile de Ambulanță (U.N.S.A.M.S.A.) prin care mi se semnalează că, în absența unor reglementări clare, s-a ajuns în situația în care, în tot mai multe localități din țară, polițiștii refuză să însoțească echipajele de pe ambulanțe, în situații în care aceștia transportă bolnavi psihic sau persoane care prezintă vădite tendințe de violență sau potențial violente.

Potrivit Legii 487/2002, a sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice, transportul unui bolnav psihic, agresiv sau potențial agresiv, către spital sau de la un spital la altul, se realizează prin intermediul serviciului de ambulanță, iar în cazul în care comportamentul persoanei în cauză este vădit periculos, transportul acesteia la spital se realizează cu ajutorul poliției, jandarmeriei, pompierilor, în condițiile respectării tuturor măsurilor posibile de siguranță.

Numai că echipajele de poliție invocă proceduri operaționale interne și refuză să se urce în cabină, alături de personalul medical al ambulanței, pentru a supraveghea împreună pacientul agresiv pe timpul transportului. O situație care pune în pericol viața pacientului, care poate oricând să deschidă ușa mașinii, dar și viața șoferului, a asistentului și medicului de pe ambulanță. Situația este cu atât mai absurdă cu cât, atunci când este nevoie, polițiștii sunt cei care imobilizează un bolnav agresiv și, potrivit propriilor regulamente ale Ministerului Afacerilor Interne, tot polițiștilor le revine și sarcina de a-l supraveghea, pe toată perioada imobilizării, prin urmare, și în timpul transportului către spital.

Mai mult, potrivit aceleiași Legi a sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice, un medic sau un asistent medical nu poate decide internarea unui pacient bolnav psihic, fără ca acesta să-și dea consimțământul, în timp ce un polițist, după ce constată că bolnavul reprezintă un pericol iminent pentru cei din jur, poate întocmi un raport în baza căruia propune internarea pacientului violent, chiar dacă acesta refuză.

Ținând cont de toate aceste realități, vă rog să-mi răspundeți, domnule secretar de stat, la următoarele întrebări:

  • Există un protocol încheiat între Ministerul Afacerilor Interne și Departamentul pentru Situații de Urgență, aflat tot în subordinea ministerului, prin care să se stabilească reguli clare privind intervenția poliției, pompierilor, jandarmilor, alături de personalul de pe o ambulanță, în cazul unor pacienți agresivi sau care prezintă riscuri?
  • Care este cadrul legal, care sunt acele proceduri operaționale interne care permit polițiștilor să refuze să urce în cabina unei ambulanțe și preferă să o escorteze cu mașina din dotare, fără a avea nicio secundă control pe ceea ce se întâmplă în interior cu pacientul, cu personalul medical, cu șoferul și chiar cu aparatura, toate puse în pericol?
  • Mai este funcțional protocolul încheiat în anul 2006 între Ministerul de Interne (titulatura de la acea dată) și Ministerul Sănătății, în care se prevede instituirea, ca ”principiu de intervenție, regula muncii în echipă mixtă (medic psihiatru/de familie, asistent medical/social, cu ajutorul poliției, jandarmeriei și pompierilor), în cazurile în care tulburările mintale și comportamentul unui bolnav psihic prezintă un risc major de săvârșire a unor acte de agresivitate, în vederea transportării acestuia la unitatea de psihiatrie cea mai apropiată și care are asigurate condiții de asistență specifice”?
  • Cum considerați că poate fi rezolvată această anomalie și care este termenul până la care vă propuneți să o remediați, astfel încât viața medicilor, asistenților, șoferilor, a pacienților și integritatea aparaturii medicale din dotarea unei ambulanțe să nu mai fie puse în pericol?

 

În speranța unui răspuns prompt, vă asigur, domnule ministru, de toată considerația.

Cu stimă,

Comentarii (1)

  • Multumim frumos, pentru ajutorul, sustinerea si implicarea dumneavoastra in problemele noastre! Iuliana Ciobanu, UNSAMSA

    Reply

Lasă un răspuns