Ipocrizia și iresponsabilitatea PSD aruncă sistemul sanitar într-o criză fără precedent

Ipocrizia și iresponsabilitatea PSD aruncă sistemul sanitar într-o criză fără precedent
Like Tweet Pin it Share Share Email

Acum câteva zile, la Craiova, principalul partid aflat la Guvernare, a dorit să-și arate puterea, într-unul dintre principalele sale fief-uri. O demonstrație de forță, la care, așa cum presa a relatat, sute de oameni din instituțiile publice au fost forțați să participe, sub amenințarea că absența de la mărețul miting PSD va avea repercusiuni. Cam cât de autocrat conduce PSD România și faptul că ne îndreptăm cu pași repezi spre o  dictatură cu mască democratică se poate constata și din faptul că funcționari plătiți din banii publici se tem să vorbească și nu-și permit să refuze prezența la un miting în care poate chiar nu cred.

Și, în timp ce discursurile sforăitoare și fără nicio legătură cu dura realitatea momentului se țineau lanț, în public, un om în toată firea ținea ridicată o pancartă modestă, cu un mesaj cutremurător: ”În Spitalul nr. 1 Craiova, copiii bolnavi de cancer nu au medicamente!”. Nimeni dintre domnii aflați la guvernare nu l-a băgat în seamă! Realitățile dor și cei care ne conduc astăzi preferă să le ignore, într-un mod sfidător și iresponsabil. În timp ce doamna ministru Sorina Pintea face vizite electorale prin spitale, în încercarea exasperată de a marca puncte pentru un partid aflat în derivă, un om care obișnuiește să facă voluntariat la Secția Oncopediatrie a Spitalului din Craiova încerca să atragă atenția asupra adevăratelor drame. Părinți care, dincolo de suferința de a-și vedea copilul bolnav, constată că în spital nu sunt medicamente și materiale sanitare care să aline suferința. Constată că cei mai mici bolnavi de cancer sunt condamnați! Iar în lipsa resurselor financiare, apelează unde se poate: la ONG-uri, la voluntari, la Dumnezeu! E trist, e adevărat, e incalificabil pentru o Românie a secolului al XXI-lea, membră a Uniunii Europene.

Stimați colegi de la PSD și ALDE,

Fac din nou apel la dumneavoastră pentru că știu că unii chiar sunteți de bună credință! Aveți în mâini pârghiile necesare pentru a schimba lucrurile, pentru a da o șansă pacienților români, indiferent de vârsta lor, dar mai ales celor mici! Dacă asistați impasibili la modul în care acest Guvern îngroapă România în crize, vă faceți părtași la deciziile strâmbe, la efectele lor, dar, iată, veți fi vinovați inclusiv de moartea unor copii bolnavi de cancer care, în altă guvernare, poate mai aveau o șansă!

Așa cum vă faceți părtași, stimați colegi de la PSD și ALDE, de criza sistemului sanitar românesc, care a izbucnit deja! Sunteți și dumneavoastră vinovați că lăsați pacienții fără medicamente și materiale sanitare, iar personalul medical, fără salarii! Pentru că efectele creșterii salariale, atât de necesară, de care beneficiază personalul medical, nu mai pot fi evitate cât timp majorările nu au fost dublate și de asigurarea finanțării lor. Guvernul PSD-ALDE a mărit salariile pe hârtie, dar nu a asigurat și susținerea financiară. Așa s-a ajuns ca,  în 2018, 70 – 80% din bugetele majorității spitalelor din România să reprezinte doar salariile!

Situația este una critică și, aș spune, fără precedent! Noi creșteri de salarii pentru personalul din sănătate, dar nu s-a majorat nici tariful per pacient plătit prin Casa de Asigurări de Sănătate, nici Ministerul Sănătății nu a prevăzut sumele necesare pentru susținerea acestora. Dacă, în 2018, majorările au fost suportate de minister, prin Fondul Național Unic de Asigurări Sociale, anul acesta, regulile jocului s-au schimbat, într-un mod cum Guvernul Dăncilă ne-a obișnuit deja.

În plus, dragi colegi, ne aflăm în situația în care spitalele nu au încheiate contractele cu Casele de Asigurări de Sănătate, care se vor încheia, conform unor acte normative ale Ministerului Sănătății, abia în luna iulie a lui 2019. Până atunci, finanțarea va însemna, lunar, a 12-a parte din contractul cu casa din anul precedent, care nu a luat în calcul, evident, și creșterile de venituri ale medicilor și asistentelor, plătite, cum spuneam, din fondul asigurărilor de sănătate. Nu trebuie să fii contabil, nu trebuie să știi multă matematică pentru a înțelege că vorbim despre un dezechilibru grav în modul de finanțare al spitalelor. Bugetele sunt insuficiente. Managerii de spitale se văd nevoiți să aleagă: ori plătesc salariile și nu mai achiziționează medicamente, materiale sanitare, consumabile și tot ceea ce este nevoie pentru buna funcționare a unei unități medicale, ori nu mai plătesc salariile majorate ale personalului medical.

Iar din tot acest joc al deciziilor, cei care au de suferit sunt în primul rând pacienții, care vor fi din nou nevoiți să vină de acasă cu medicamente, cu feșe și spirt, cu hârtie igienică și dezinfectant, deși plătesc lună de lună dările către bugetul asigurărilor de sănătate. Cât îi privește pe medici și pe asistente, mă tem că s-au bucurat prea repede și nerealist de o măsură bună, pe care, însă, PSD se dovedește incapabil să o pună în aplicare. Mă întreb, dragi colegi, când a fost PSD mai ipocrit: când a promis salarii mărite, deși știa că nu are de unde să le asigure, sau când a gândit bugetul acestui an, fără să ia în calcul că este nevoie de un suport pentru ele?

Mi-e foarte greu să înțeleg cum cineva cu pretenții, care se află la conducerea Ministerului Sănătății, a Ministerului Muncii și Protecției Sociale sau a Ministerului de Finanțe nu a putut prevedea această adevărată catastrofă din sistem. Cât de iresponsabil să fii, să arunci sistemul medical în pragul colapsului și abia apoi să încerci să găsești soluții? Nu se știa, oare, de la 1 ianuarie 2019, ceea ce avea să urmeze? Nu se știa, oare, că spitalele au nevoie de mai mulți bani pentru a asigura și salarii mărite, și buna funcționare? De ce, dragi colegi de la PSD și ALDE, nu vă trageți de mânecă miniștrii care fac astfel de greșeli intolerabile, adevărate aberații, care înseamnă sfidare și dispreț la adresa românilor?

Comentarii (0)

Lasă un răspuns