Locul criminalilor este la închisoare!

Locul criminalilor este la închisoare!
Like Tweet Pin it Share Share Email

Încă o dramă zguduie România. O adolescentă de 17 ani a fost incendiată de un bărbat cu cinci crime la activ, eliberat condiționat din închisoare. La momentul la care scriu aceste rânduri, nu știu dacă tânăra va supraviețui sau va deveni încă un nume în cartea sumbră a victimelor erorilor din deciziile politice.

Pentru că, dragi colegi, adoptarea cu prea mare larghețe a recursului compensatoriu, din dorința de a rezolva problema aglomerării penitenciarelor românești, are efecte dintre cele mai grave. Potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, din 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a legii, până la 2 decembrie 2019, 22.917 persoane condamnate au fost eliberate din închisoare ca urmare a recursului compensatoriu. Există și un top al infracțiunilor celor care au beneficiat de această măsură: furtul şi tâlhăria calificată sunt pe primele locuri, urmate de conducerea unui vehicul fără permis, traficul şi consumului ilicit de droguri și, pe locul al 5-lea, omorul.

În intervalul menționat și ca urmare a aplicării acestor eliberări condiționate, 1.041 de criminali dovediți de procurori și condamnați de instanțe au ajuns să se plimbe liberi pe străzile României. Imperfecțiunile legii au făcut ca judecătorii să fie nevoiți să permită reîntoarcerea în comunitate a foarte multor infractori, pentru că eliberarea condiționată a acestora este, pur și simplu, legală.

Stimați colegi,
În ultimul an, am asistat la cel puțin două astfel de situații cu un impact emoțional uriaș: tânăra din Mehedinți și fetele din Caracal, un alt caz care, chiar dacă nu similar, demonstrează imperfecțiunile legislative și instituționale pe care nu le putem nega sau ascunde.

Din postura de mamă, de femeie, de medic, nu pot asista pasivă la această agresiune împotriva tinerelor din România, fără să mă gândesc că este și responsabilitatea noastră de a da acele legi care să însemne securitate și confort în spațiul public. Nu pot să mă simt liniștită când știu că peste 1.000 de criminali, dintre care unii cu mai multe victime la activ, cum a fost acest caz de la Mehedinți, nu au niciun fel de supraveghere și nu răspunde nimeni pentru gesturile lor.
M-am așteptat ca, după Cazul Caracal, atenția să crească, unele lucruri să se schimbe esențial. Din păcate, nu este așa, și devine evident că acest recurs compensatoriu, legal acordat, poate face victime în continuare. Interzicerea eliberării condiţionate a criminalilor este singura cale pentru a nu mai asista la astfel de fapte abominabile, pentru a nu mai pune alte suflete în pericol. De opt luni, un astfel de proiect a stat ascuns prin sertarele Camerei Deputaților, iar cei care au ales să procedeze astfel, doar din rațiuni politice, ar trebui să aibă pe conștiință ce s-a întâmplat la Mehedinți. Nu există nicio justificare pentru ca un criminal în serie să se plimbe fără nicio restricție în parcuri și pe străzi, în piețe și în magazine, unde, eventual, să facă alte victime.
Stimați colegi, pentru astfel de crime, sunt responsabili toți cei care pot legifera lucrurile corect și responsabil și nu o fac. Locul criminalilor în serie este la pușcărie! Când luăm decizii, ar trebui să ținem seama de asta!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns