Masa rotunda la Parlamentul European – Eliminarea hepatitei cronice cu virus  C în  România

Masa rotunda la Parlamentul European – Eliminarea hepatitei cronice cu virus  C în  România
Like Tweet Pin it Share Share Email

În data de 27 septembrie 2017 am participat în calitate de membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților la masa rotundă cu tema „Eliminarea hepatitei cronice cu virus  C în  România”, ce a avut loc la Parlamentul European. Evenimentul a avut drept gazdă pe domnul europarlamentar Dr. Cristian-Silviu Busoi, iar ca invitați români pe doamna Dr. Pop Corina – secretar de stat în Ministerul Sănătății, domnul Răzvan Vulcănescu- președintele CNAS, profesor Dr. Mircea Manuc din cadrul UMF Carol Davila București, profesor Dr. Oliviu Pascu din partea gastroenterologilor, precum și reprezentanți ai diferitelor asociații de pacienți, ai firmelor de medicamente.

Se cunoaște că la ora actuală hepatita cronică cu virus C reprezintă o problemă majoră globală de sănătate publică cu o rata semnificativ crescută de morbiditate și mortalitate, în Europa 15 milioane de persoane fiind infectate cu virusul C. Între 350.000 – 500.000 de oameni mor anual de această boală. În primii 20 – 30 ani de boală, de obicei pacienții nu prezintă simptome, ceea ce face ca boala să se răspândească silențios, ducând astfel la suferința pacientului și la creșteri indirecte ale costurilor în sănătate, precum și la scăderea productivității.

În România sunt infectați cu virusul C 600.000 de pacienți, iar cu virusul B 800.000, iar în Europa ne situăm pe locul 4 al mortalității provocate de hepatite.

Din fericire, astăzi, datorită ultimelor descoperiri în medicină, la care au acces și pacienții români, hepatita C este vindecabilă. Astfel, în anul 2015 au fost tratați 5892 pacienți care prezentau stadiul F4 de fibroză hepatică ( formă de boală compensată ) și pacienții cu stadiul de fibroză hepatică F3 și contraindicație la interfon. Din aceștia, un număr de 5612 pacienți au avut rezultat la tratament, doar 56 prezentând eșec terapeutic, iar 147 pacienți au întrerupt tratamentul. În prezent, un număr de alți 3372 pacienți îndeplinesc criteriile de includere în tratament conform protocolului terapeutic.

Concluziile care s-au desprins în urma discuțiilor purtate la acest summit au fost următoarele:

  • Pentru ca până în anul 2030 această boală să fie eliminată din Europa, se impune ca sistemele de sănătate să implementeze măsuri holistice, centrate pe individ, în care toți actorii implicați să își îmbine resursele și abilitățile pentru obținerea unui râspuns unificat, eliminarea bolii constituind o prioritate de sănătate publică.
  • Trebuie să existe o implicare directă a pacienților, grupurilor societății civile și a celorlalți actori relevanți în dezvoltarea și implementarea strategiilor de eradicare a hepatitei C, pe baza exemplelor de bună practică și a ghidurilor.
  • Trebuie să se acorde o atenție particulară legăturii dintre hepatita C și marginalizarea socială, astfel încât să se respecte toate principiile fundamentale ale drepturilor omului: non-discriminarea, egalitatea, implicarea și dreptul la sănătate.

În finalul intervențiilor, a fost semnată de către participanți declarația „ Viziunea noastră pentru o Europa fără hepatită C”.

 

Comentarii (0)

Lasă un răspuns