Medicina de familie, încotro?

Medicina de familie, încotro?
Like Tweet Pin it Share Share Email

În România anului 2018, An Centenar, sănătatea rămâne un domeniu ignorat și batjocorit de guvernarea PSD-ALDE. În România Anului Centenar 2018, soarta pacienților și a celor 11.500 de medici de familie rămân încă subiecte care nu și-au găsit o rezolvare. În Anul Centenar 2018, România rămâne țara din Europa în care medicina de familie, acolo unde se acordă 80% dintre serviciile medicale din întregul sistem sanitar, este în continuare subfinanțată și tratată ca o cenușăreasă.

În întreaga Uniune Europeană, rolul medicului de familie este recunoscut și respectat. Investițiile în acest domeniu înseamnă infrastructură sanitară de calitate, finanțare corespunzătoare, dar și atragerea tinerilor spre această specialitate. În România, finanțarea este sub media Europeană, iar nenumăratele demersuri pentru ca guvernanții să privească medicina de familie la adevărata sa importanță, ca pe un fundament al sistemului sanitar, rămân nesoluționate. Iar subfinanțarea are efecte nu doar astăzi, pe termen scurt, ci efectele se vor resimți pe termen mediu și lung. Pentru că tinerii specialiști nu mai sunt dispuși să se îndrepte spre o ramură medicală ignorată de autorități. Iar cei, tot mai puțini, care totuși o fac, preferă apoi să plece dintr-o Românie în care se simt umiliți. Aleg salariile decente, dar și un statut profesional care înseamnă respect și recunoaștere a contribuției la sănătatea publică.

În România anului 2018, PSD se laudă că vor crește salariile medicilor, fără să specifice însă  că, în realitate, nu este vorba despre toți medicii! Pentru că medicii de familie au fost din nou ignorați. De parcă nu ar fi urmat tot cursurile unei facultăți de medicină și nu și-au finalizat rezidențiatul tot cu susținerea unui examen de medic specialist! La pregătire egală, nici vorbă de recunoaștere egală!

În România Anului Centenar, guvernanții PSD-ALDE se fac că nu văd și nu aud despre subfinanțarea din asistența medicală primară, despre birocrația excesivă care face ca timpul  alocat consultației pacienților să fie consumat cu sarcini și rapoarte inutile. Mai nou, se dorește ca medicii de familie să-și acrediteze cabinetele medicale, în care aceștia își desfășoară activitatea de zeci de ani și care au funcționat pe baza unei documentații existente și după ce au primit avizul Direcției de Sănătate Publică, a Colegiului Medicilor și  a Casei de Asigurări de Sănătate. Iar măsurile invocate de această structură nou creată, implicată în procesul acreditării, care este Autoritatea Națională de Management al Calității (ANMCS) aduc în discuție faptul că România anului 2018 este pe primul loc în UE la mortalitatea infantilă și pe primul loc la mortalitatea prin cancer de col uterin. În opinia acestor domni de la ANMCS, medicii de familie se fac primii răspunzători de aceste locuri fruntașe.  Dumnealor nu vor să recunoască că, esențială este, de fapt, investiția în programe de prevenție în sănătate. În România Anului Centenar vorbim încă despre stocuri insuficiente de vaccin, atât cele din schema obligatorie de vaccinare, cât și vaccinul anti-HPV, pentru care nici după un an nu s-au alocat fonduri, deși cancerul de col uterin constituie o problemă de sănătate publică.

România. 2018. An Centenar. Un an care, iată, vorbește, de fapt, despre dezbinarea noastră, despre lipsa de respect pe care guvernarea PSD-ALDE o are față de români și față de sănătatea lor. Este anul în care PSD-ALDE are toate șansele să rămână în memoria românilor ca guvernarea care a adus în faliment medicina de familie!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns