Nu lăsați românii fără medici de familie!

Nu lăsați românii fără medici de familie!
Like Tweet Pin it Share Share Email

Nu este prima dată când, de la acest microfon, am atras atenția asupra dificultăților nepermise cu care se confruntă cea mai importantă verigă a oricărui sistem medical civilizat: medicina de familie. Orice sistem public normal, pune această specialitate medicală la baza construcției sale și o tratează cu respect. Pentru că medicina de familie competentă înseamnă și tratament, și prevenție, dar și mai puține cazuri de pacienți care ajung la cabinetele din ambulatoriile de specialitate, la unitățile de primiri urgențe sau pe paturile spitalelor. Este cea mai bună demonstrație că investiția în medicina de familie, dragi colegi, în esența ei, nu este o cheltuială, ci o investiție.

Realitatea românească este altfel decât în restul Europei civilizate. Cei peste 11.000 de medici de familie români se confruntă cu o adevărată bătaie de joc la adresa lor. În timp ce ei fac tot mai greu față birocrației și subfinanțării, răspunsul autorităților se rezumă la promisiuni și amânări. În timp ce media europeană a alocărilor bugetare către medicina de familie este, în Uniunea Europeană, de 10 – 13%, în România, aceasta nu depășește 6% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Dragi colegi, nu neagă nimeni că salariile medicilor au fost majorate și că această categorie socială atât de importantă în orice societate, este tratată, în sfârșit, cu respect. Dar este vorba doar despre anumiți medici, nu despre toți! Ceea ce nu spune nimeni, nici doamna ministru Pintea, nici domnul ministru Teodorovici, este faptul că salariul unui medic dintr-un spital public este astăzi egal cu veniturile unui medic de familie, din care acesta trebuie să suporte cheltuielile de întreținere a cabinetului, plata materialelor de curățenie și a altor consumabile, utilitățile, salariul asistentei, taxele și impozitele. Așa se face că, de un an, vorbim despre o discrepanță uriașă între salariul unui medic din spital sau policlinică și cel al unui medic de familie.

Medicinei primare, tratată de guvernanți la categoria ”și altele”, i s-a promis repararea inechității, în anul 2019, prin semnarea unui nou contract-cadru și alocarea unui buget ușor crescut față de 2018. Suntem la jumătatea anului. Este 1 iulie și contractul-cadru nu este nici acum semnat, iar medicii de familie primesc aceeași bani ca în 2018. Ei nu au beneficiat de niciun fel de majorare! Doar de bătaia de joc și de promisiunile de la ministere și de la Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate! O casă de sănătate care a amânat de trei ori semnarea contractului-cadru și care nu își respectă nici acest ultim termen, 1 iulie 2019! O casă de sănătate care se comportă ca un tiran, care nu îi tratează pe medicii de familie ca pe un partener, ca pe o parte din contract.

Casa Națională de Sănătate refuză orice negociere cu organizațiile patronale și profesionale și pune sub nasul medicilor de familie un contract-cadru pe care aceștia trebuie să îl semneze fără să aibă nicio opinie. În schimb, Casa Națională nu dă niciodată socoteală când sistemul informatic, pe care s-au cheltuit sute de milioane de euro, se defectează în orice zi a săptămânii sau în orice moment al zilei, împiedicând buna desfășurare a activității medicului și asistentei și punând pe drumuri pacienții.

Doamnelor și domnilor, stimați colegi,

Majoritatea PSD a promis în programul de guvernare că, pentru a crește veniturile medicilor, va decide neimpozitarea acestora. Măcar aceasta și tot ar fi fost o măsură pe care medicii de familie ar fi resimțit-o, dar bineînțeles că acest lucru nu s-a întâmplat. Domnul ministru Teodorovici și Ministerul de Finanțe susțin că fac tot felul de analize pe marginea acestui subiect, dar rezultatele analizelor nu ajung niciodată și la pacient. Majoritatea PSD a promis că va susține, printr-un program de credite avantajoase, investițiile în cabinetele medicilor de familie tineri, care vor să intre în sistem. Rezultatul este același: niciun leu alocat, niciun program demarat!

Dragi colegi, efectele acestei imense iresponsabilități le resimțim astăzi, dar le vom vedea cel mai bine mâine. Medicina de familie a devenit o specialitate neatractivă. Medicii tineri pleacă în străinătate sau din sistem. Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au emigrat în perioada 2009-2015.  Peste 500 de comunități, în special rurale, nu au medic. Ceea ce se întâmplă nu este o joacă. Criza medicilor de familie se va agrava. Media de vârsta a acestora este astăzi în jur de 55 de ani, iar când se vor pensiona, nu va avea cine să le ia locul. Vom vedea atunci cum ipocrizia unor guvernanți care susținea că pune pacientul în centrul sistemului de sănătate a distrus medicina primară și i-a lăsat pe români fără medici de familie!

Comentarii (2)

  • Dar cu asistentii medicilor ce ne facem?Le dam minim pe economie in continuare .

    Reply
  • Foarte frumos discurs, dar incomplet…poate ar fi trebuit sa completati cu „bataia de joc” la adresa asistentelor din cabinetele medicilor de familie, care au un salariu minim pe economie. Eu personal am net 1450 lei…vi se pare corect? In conditiile in care un medic de familie incaseaza in medie 15.000 lei.

    Reply

Lasă un răspuns