Nu mai țineți la sertar medicamentele inovative! Bolnavii de cancer, SIDA și diabet au dreptul la viață!

Nu mai țineți la sertar medicamentele inovative! Bolnavii de cancer, SIDA și diabet au dreptul la viață!
Like Tweet Pin it Share Share Email

În luna aprilie, atunci când a fost adoptat bugetul de stat pentru anul 2019, PNL a atras atenția că avem de-a face cu un buget al minciunii și ipocriziei. Membrii guvernului au prezentat cifre false, care nu aveau nimic în comun cu realitatea. Mai mult, au fost nesocotite toate avertismentele organismelor financiare internaționale, care atrăgeau atenția că bugetul României este nesustenabil, construit pe un optimism exagerat. Nu au fost luate în seamă nici semnalele opoziției, nici poziția președintelui Klaus Iohannis, care a retrimis bugetul în Parlament. Mașina de vot PSD – ALDE a funcționat impecabil, iar bugetul a fost adoptat.

Astăzi, constatăm un adevăr trist: Guvernul nu mai are bani, se împrumută constant, la cele mai mari dobânzi de pe piața interbancară, iar banii merg exclusiv către consum, nicidecum pentru susținerea investițiilor. Din cauza iresponsabilității guvernanților, asistăm la o tăiere de fonduri de la domenii vitale: sănătatea și educația. Cu bună știință, guvernul PSD îi sacrifică pe români, mai ales pe românii suferinzi, care au cea mai mare nevoie de servicii medicale și de medicamente compensate.

Stimați colegi,

În data de 19 iulie 2019, Guvernul Dăncilă a anunțat completarea Listei de medicamente rambursate, cu 17 noi medicamente inovative, destinate în special tratamentului bolnavilor de cancer, HIV și diabet. Era nevoie de o banală Hotârâre de Guvern. După mai bine de patru luni, inițiativa este blocată. Actul normativ s-a încurcat în circuitul de avizare ministerială. În ciuda declarațiilor publice repetate și a promisiunilor fără acoperire ale reprezentanților Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, proiectul de Hotărâre de Guvern nu a fost adoptat nici până în prezent. În acest timp, mii de pacienți își pun speranța că un medicament modern le poate salva viața.

Asistăm la o nouă minciună marca PSD care, în cadrul Programului de Guvernare, dar și în fiecare ieșire publică a experților pe sănătate se declară un mare susținător al îmbunătățirii accesului pacienților la medicamente inovatoare. Ministrul sănătății nu pierde niciun prilej să se laude cu introducerea în rambursare a unui număr semnificativ de molecule. Dincolo de aceste declarații, de această perdea de fum, pacienții din România nu au în continuare acces la alternativele terapeutice salvatoare de vieți. Totul rămâne la stadiul de intenție și de promisiune.

În lipsa unei decizii ferme, pacienții nu pot beneficia de tratamentul necesar, iar Guvernul României se face direct responsabil că românii bolnavi nu beneficiază de medicamentele moderne. De ce trenează această Hotărâre de Guvern pentru ca 17 noi medicamente să poată ajunge la bolnavi? De cât timp au nevoie cei de la PSD pentru a redacta un text simplu, care înseamnă, de fapt, viața unor oameni?

Stimați colegi de la PSD, nu există nicio scuză pentru această tergiversare! Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat cetățenilor români de Constituție și nu le poate fi răpit nici măcar de PSD. Știm că ați secătuit România, că ați lăsat bugetul fără bani, dar nimeni nu vă permite să le furați românilor dreptul de a primi tratamentele de care beneficiază pacienții din toată Uniunea Europeană. Nepăsarea și incompetența înseamnă vieți. În timp ce trenați adoptarea acestei Hotărâri de Guvern, sunt oameni care se sting și care ar putea fi salvați, iar de asta vă faceți vinovați!

Bolnavii nu mai acceptă explicații. Au nevoie de medicamente. Somăm Guvernul să emită Hotărârea de Guvern și să le dea românilor bolnavi șansa la viață.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns