Orele de garda prestate de medici, de ce nu sunt luate in considerare și nu constituie vechime la pensie, doamna ministru?

Orele de garda prestate de medici, de ce nu sunt luate in considerare și nu constituie vechime la pensie, doamna ministru?
Like Tweet Pin it Share Share Email

Stimată doamnă ministru, Sorina Pintea, doresc să vă aduc la cunoștință faptul care mi-a fost sesizat, legat de orele de gardă prestate de medici, ore care în prezent, la un medic care-și desfășoară activitatea cu norma de bază într-o unitate sanitară, nu sunt luate în considerare  și nu constituie vechime la pensie.

Conform ordinului 1375/2016 care modifică și completează Regulamentul privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar, aprobat prin Ordinul ministerului sănătății nr 870/2004, la art.42 se stipulează:

  • „Orele de gardă se efectuează în afara programului de la norma de bază, cu excepția orelor de gardă prevăzute la art.4, și se desfășoară în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial
  • Orele de gardă prevăzute la alin (1) constituie vechime în muncă și în specialitate.”

Cu toate aceste prevederi existente, doresc să îmi precizați dacă constituie vechime în muncă pentru pensie, orele de gardă lucrate într-o unitate sanitară, la un medic care este angajat cu normă întreagă în acea unitate sanitară. În prezent, constituie vechime în muncă pentru pensie, orele de gardă prestate doar de medicii care au contract individual de muncă cu acea unitate sanitară doar pentru gărzi.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns