PIAS – un eșec total

PIAS – un eșec total
Like Tweet Pin it Share Share Email

Stimați colegi,

Mă aflu în fața dumneavoastră pentru a vă semnala o altă disfuncționalitate (a câta, oare?) întâlnită în cadrul sistemului medical românesc. PIAS, pentru cei care nu știu, este Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate prin care se verifică calitatea de asigurat, se raportează deconturile serviciilor de sănătate și, de asemenea, asiguratul își poate accesa dosarul electronic de sănătate. Este vorba despre baze de date foarte mari cu informații medicale, cuprinzând și sumele de bani decontate de stat pentru servicii de sănătate. Incepând cu data de 1.05.2018, firma Siveco România, care asigura mentenanța Sistemului Unic Integrat (SIUI ) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, și-a încheiat contractul.

În calitate de medic, vă pot spune că am simțit pe pielea mea problema lipsei de mentenanță : în ultima lună, sistemul a funcționat cu sincope, fapt ce a dus la întârzieri în consultațiile acordate de medici, la imposibilitatea întocmirii documentelor necesare pacienților. Noi, medicii, suntem puși să  petrecem mai mult timp în fața unui calculator, în loc să examinăm bolnavul.  Pacientul, care își plătește conștiincios asigurarea de sănătate, nu înțelege cum este posibil ca într-o țară care beneficiază de cel mai rapid internet din lume,  un sistem care a costat 184 milioane de euro să funcționeze atât de prost. Bolnavul își pierde răbdarea când vede că România, o țară cu informaticieni de succes, nu poate pune la punct un sistem informatic care să ușureze munca medicilor în folosul pacienților.

Aceste probleme funcționale apar în condițiile în care peste două milioane de carduri de sănătate nu au fost activate până acum. Iar gestionarii sistemului medical, acești oameni ce se află vremelnic în importante funcții de conducere, în loc să investească în bunul mers al platformei, pun problema schimbării cardurilor de sănătate care vor expira, bulversand și mai tare pacientul.

Nu este posibil ca un sistem care este nefuncțional și pentru care nimeni nu-și asumă nici o responsabilitate să înghită bani cu nemiluita, iar răspunderea să fie lăsată tot în grijă medicilor! De când a fost implementat acest sistem ni s-a spus să avem răbdare, dar până când?

Întrucât cei care au de suferit sunt deopotrivă medicii, pacienții și farmaciștii, vă rog respectuos doamnă ministru al sănătății să luați urgent măsurile necesare ce se impun pentru remedierea acestui sistem care ar trebui să ușureze munca celor din sistemul sanitar, astfel încât aceștia să își poată desfășura activitatea medicală în condiții normale.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns