Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate cu infecția cu HPV

Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate cu infecția cu HPV
Like Tweet Pin it Share Share Email

Am participat în data de 16 octombrie 2017 în cadrul Comisiei pentru Sănătate și familie din Camera Deputaților la evenimentul intitulat „Prevenția cancerului de col uterin și a bolilor asociate cu infecția cu HPV”. Evenimentul a adus în dezbatere importanța demarării și finanțării unui program complet de vaccinare împotriva infecției cu HPV.

În acest moment, cancerul de col uterin reprezintă al 2 lea cel mai întâlnit cancer în rândul femeilor din țara noastră. În fiecare an în România se înregistrează circa 4343 de cazuri  noi de cancer de col uterin și circa 1909 decese cauzate de această boală. Țara noastră ocupă primul loc din țările UE în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin. Această boală poate fi prevenită în proporție de 80% prin testarea regulată în cadrul programelor de screening.

Prevenția primară și cea secundară sunt esențiale în reducerea incidenței acestei boli. Prevenția primară constă în vaccinarea împotriva HPV, iar cea secundară în testarea Babeș Papanicolau.

În acest moment, vaccinarea HPV este inclusă în Programul National de Vaccinare la categoria „ Vaccinarea grupelor populaționale la risc” și este disponibilă pentru fetițele cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani care se realizează la solicitarea părinților care vor formula o cerere la medicul de familie.

În urma discuțiilor purtate, s-a ajuns la concluzia că această boală reprezintă o problemă semnificativă pentru sănătatea publică din România și trebuie considerată o prioritate pentru Ministerul Sănătății.

Cei prezenți la această dezbatere, reprezentanți ai Comisiei pentru Sănătate și familie din Camera Deputaților, din partea Ministerului Sănătății, medici au semnat un document prin care își declară susținerea publică pentru demararea și finanțarea unui program național de prevenție împotriva cancerului și bolilor asociate infecției cu HPV, ca parte integrantă a strategiei de prevenție și reducere a poverii cancerului și a bolilor asociate infecției HPV.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns