Raport de activitate Antoneta Ioniță, deputat PNL; Colegiul electoral nr. 9, Brăila

Raport de activitate Antoneta Ioniță, deputat PNL; Colegiul electoral nr. 9, Brăila
Like Tweet Pin it Share Share Email

În calitate de deputat, care reprezint alegătorii din județul Brăila în Parlamentul României, am fost preocupată de problematica specifică a locuitorilor din județ, ce mi-a fost semnalată în timpul audiențelor sau a sutelor de întâlniri pe care le-am avut cu electoratul. De asemenea, am acordat o mare atenție sistemului sanitar, pe care îl cunosc în calitate de medic, precum și dificultăților întâmpinate de o serie de categorii profesionale.

Activitatea mea de deputat, membru în Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților se poate rezuma, în cifre, astfel:

  • Luări de cuvânt: 75
  • Declarații politice: 70
  • Propuneri legislative: 132, din care 35 promulgate legi
  • Întrebări și interpelări: 58
  • Moțiuni: 26

Încă de la începutul activității mele parlamentare, am considerat că Educaţia şi Sănătatea sunt domenii prioritare, în care investiţiile nu mai suportă amânare. Pandemia de COVID-19, o criză sanitară, socială și economică fără precedent, a demonstrat că sistemul sanitar românesc are nevoie de aceste investiții. Am apreciat modul responsabil și eficient în care colegii mei din Guvernul Orban au reușit să gestioneze pandemia, iar în intervențiile mele din ultimele luni am militat pentru ca fondurile pe care Uniunea Europenă le alocă pentru limitarea efectelor crizei generate de COVID-19, să alimenteze sănătatea, educația, transporturile sau turismul, să se regăsească în proiecte de infrastructură, să ajungă, în companiile mari şi mici din industriile inovative şi, mai ales, acolo unde se impun reforme structurale. Este nevoie de fonduri pentru susținerea agriculturii, inclusiv sub formă de despăgubiri pentru efectele secetei din acest an.

Modernizarea României nu mai are voie să întârzie, este nevoie de autostrăzi, de drumuri expres, de infrastructură, de apă şi de aducţiuni de gaze în toate satele României, pentru că doar aşa putem vorbi despre dezvoltare şi creşterea calităţii vieţii.  .

M-a pus serios pe gânduri și am tras un semnal de alarmă pe marginea rezultatelor ultimului Test PISA, care au demonstrat că ”reforma” în învățământ,  mereu abandonată, a creat o adevărată derută: 44% dintre elevii României sunt analfabeţi funcţionali, citesc un text şi nu sunt capabil să-l şi înţeleagă. Consider că, în capul listei de priorităţi, trebuie să se afle educaţia şi sănătatea, care definesc viitorul unui popor. De aceea, am fost printre cei care au ținut seama de semnalul de alarmă tras de elevi și, prin lege, am stabilit decontarea cheltuielilor cu navetă zilnică a acestora, pe distanțe în limita a 50 km, sau decontarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, pentru cei care locuiesc la internat sau în gazdă.

Pandemia a schimbat multe, inclusiv modul de lucru al Parlamentului României, care, pentru o vreme, s-a mutat în mediul on-line. Am participat în această perioadă la dezbaterea unor proiecte de legi, prin care au fost adoptate ordonanțele de guvern, emise pentru a răspunde necesităților de moment, ca urmare a răspândirii bolii. Pe fond, acele măsuri luate de Guvernul Orban, care, în perioada stării de urgență, au limitat extinderea epidemiei, au ținut la minim numărul de decese și au făcut ca sistemul sanitar să nu fie supra-aglomerat.

Am fost printre inițiatorii legii prin care toate categoriile de personal implicate în lupta cu pandemia COVID-19 au fost recompensate cu un stimulent de risc de 2.500 de lei: personalul medico-sanitar din spitale, medicii de familie, asistentele din cabinetele acestora, personalul paramedical implicat direct în tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Legea a însemnat și o reparație față de personalul din sfera asistenței sociale, private sau publice, direct implicat în îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi și a altor grupuri vulnerabile.

Legea a prevăzut stimulente, asigurate din fonduri europene, și pentru personalul din cadrul direcţiilor de sănătate publică, din reţeaua de medicină legală, din laboratoarele de analize medicale, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, medicii și asistenții medicali din unitățile școlare. Tot din bani europeni sunt decontate cheltuielile cu echipamente medicale, dispozitive, echipamente de protecție, achiziționate de spitale în perioada pandemiei.

Pe tot parcursul activității mele parlamentare, inclusiv după declanșarea pandemiei COVID-19, m-am implicat pentru ca rolul celor 11.000 de medici de familie să fie corect înțeles. Medicii de familie se află la datorie, în prima linie, inclusiv în vremuri de pandemie, când supraveghează cazurile suspecte, oferă consultații telefonice sau la cabinet, ori de câte ori sunt solicitați.  Medicina de familie este prima verigă a sistemului sanitar, cea mai apropiată de pacient, iar lacunele legislative și finanțarea insuficientă sunt chestiuni care trebuie remediate.

Am reușit o reparație și în ceea ce privește modul de retribuire a biochimiștilor, biologilor, chimiștilor și fizicienilor din sitemul public de sănătate, precum și a fiziterapeuților, fiziokinetoterapeuților, a kinetoterapeuților și a profesorilor de Cultură Fizică Medicală, cu studii superioare, ale căror salarii au crescut în urma modificărilor propuse la Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice.

În vederea accesului la servicii meedicale, s-a transformat în lege propunerea de organizare a unor caravane medicale gratuite, care să ofere consultații medicale  multidisciplinare și să evalueze starea de sănătate a populației, în special din zonele rurale dezavantajate, cu acces limitat la servicii de sănătate.

O altă propunere legislativă recentă, adoptată în Parlamentul României și al cărei co-inițiator am fost, vizează facilități acordate persoanelor încadrate într-un grad de handicap, care vor beneficia de gratuitate pentru obţinerea documentelor necesare întocmirii dosarului, precum și de o serie de facilități la transportul rutier, ferovar și maritim. Tot în calitate de co-initiator, am militat pentru posibilitatea ca firmele cu peste 30 de angajați să fie scutite de la impozitul pe profit, dacă investesc în construcția sau în susținerea activității din creșe și grădinițe, pentru copiii salariaților.

În tot parcursul mandatului meu parlamentar, am participat la multe dezbateri din domeniul medical și am preluat de la cetățeni diverse probleme, sugestii, propuneri, pe care le-am transformat în interpelări sau le-am transmis Guvernului. Pentru perioada următoare, prioritățile mele rămân: Sănătatea și Educația. În contextul sanitar actual, ne vom confrunta cu alte provocări, inclusiv cele legate de începerea noului an școlar, care se apropie și care va debuta într-un context cu totul neobișnuit.

Îi asigur pe toi cei care mă cunosc sau care nu mă cunosc, dar mi-au dat votul lor, că rămân același om vertical și care are încredere în seriozitate și în lucrul bine făcut. Vă aștept, indiferent de simpatiile politice, la audiențele pe care le acord la Cabinetul parlamentar, din B-dul Independenţei nr. 8, Bloc B1, sc. 4, et. 1, Brăila. Puteți trimite orice sesizare, propunere, sugestie, la adresa de e-mail: antoneta.ionita@cdep.ro. Important este ca, împreună, să rezolvăm toate lucrurile care ne afectează, pentru că scopul este unul comun: un trai mai bun pentru noi și copiii noștri!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns