Sănătatea generațiilor viitoare trebuie clădită pe prevenție

Sănătatea generațiilor viitoare trebuie clădită pe prevenție
Like Tweet Pin it Share Share Email

Ne aflăm în fața unei dezbateri și a unei decizii de o extremă importanță pentru societatea românească, mai ales în contextual actual, în care vedem cât de fragilă poate fi rezistența în fața unei epidemii. Pe agenda noastră se află Legea vaccinării obligatorii, un act normativ care a stârnit multe patimi în societatea românească. Vocile autorizate, medicii, cercetătorii, sunt unanimi în a spune că orice sistem de sănătate sustenabil are la baza prevenția și că, la baza prevenției, stă imunizarea. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, anual, trei milioane de oameni sunt salvați prin administrarea vaccinurilor. De cealaltă parte, militanții anti-vaccinare, tot mai vocali, încearcă să își impună punctul de vedere și recurg, adesea, la informații false sau la jumătăți de adevăr.

Din păcate, în România, rata de vaccinare se menține mică, sub media europeană, iar acest nou fenomen, al refuzului părinților de a-și vaccina copiii, a dus la diminuarea procentelor. Să nu uităm că, în România, ne-am confruntat cu o epidemie de rujeolă și, mai ales, să nu uităm că, în România, mor cele mai multe femei din Europa, aproape 2.000 de cazuri anual, din cauza cancerului de col uterin. Și asta, deși vaccinul HPV a fost inclus în schema de vaccinare, dar lipsa unei campanii corecte de informare, precum și aprovizionarea incoerentă cu dozele de vaccin necesare au făcut ca această campanie de vaccinare să înregistreze un eșec.

Dragi colegi,

Chiar dacă se spropie campania electorală și fiecare partid se ferește să ia decizii impopulare, cred că aici trebuie cu toții să dăm dovadă de responsabilitate. Trebuie să luăm o decizie fermă! Cu sănătatea generațiilor viitoare nu ne putem juca! De altfel, la dezbaterea legii în Comisia pentru sănătate, votul a fost unul covârșitor în favoarea obligativității vaccinării, iindiferent de culoarea politică a parlamentarilor din comisie. Vaccinarea în România trebuie să devină obligatorie! Iar cei care refuză, trebuie să fie sancționați! Evident, cu excepția copiilor care, din motive medicale, nu pot primi vaccinul.

Trebuie să știm cu toții că, prin schema obligatorie si opțională de vaccinare, la noi în țară, pot fi prevenite 17 boli: TBC, difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielită, infecția cu Haemophilus B, hepatita B, rujeola, rubeola, oreionul, infecția cu HPV, boala pneumococică, hepatita A, infecția meningococică, diareea, gripa și varicela. Programul de vaccinare din România se bazează pe cele mai bune informații științifice disponibile și este mult mai sigur decât programele alternative.

Stimați colegi, vă mărturisesc că nu mi-am imaginat vreodată ce pasiuni nebănuite poate naște accest subiect din partea militaților anti-vaccinare. Săptămâna trecută, înainte ca legea să intre în dezbaterea comisiei, eu și, cu siguranță, și alți colegi parlamentari, am primit mesaje și telefoane de amenințare, încercări de intimidare, pentru a nu introduce obligativitatea imunizării, pentru a nu adopta legea în forma ei actuală.

Este important de știut că, pentru a avea siguranță că bolile transmisibile pot fi eliminate, așa cum s-a întâmplat cu variola, spre exemplu, ținta acoperirii vaccinale trebuie să tindă spre 95%. Doar atunci ne vom putea gândi la eradicarea unei afecțiuni și nu ne vom mai teme de o escaladare a unei maladii contagioase. Orice amânare a administrării vaccinurilor crește perioada în care copiii sunt expusi riscului de contractare a bolilor și, uneori, face complicate lupta cu boala, din cauza celor neimunizați.

Dragi colegi, odată cu adoptarea acestei legi, vaccinarea devine prioritate de sănătate publică și, de aici încolo, discutăm din nou despre responsabilitate. Atât a părinților, care vor fi oblicați să își vaccineze copiii sau, altfel, vor suporta consecințele deciziei lor, dar și a statului, care va trebui să asigure vaccinurile, o aprovizionare constantă și atât de necesarele campanii de informare.

Vom avea Comisii Județene de Vaccinare, care vor prelua cazurile de refuz sau părinții care ezită, pentru consilierea acestora și aplicarea măsurilor legale. La nivelul Institutului Național de Sănătate Publica, vom avea Grupul Tehnic de Coordonare a Activității de Vaccinare, se va clarifica responsabilitatea pentru finanțarea vaccinării, asigurarea stocurilor și a transportului până la furnizorul de servicii de vaccinare. De aici încolo, trebuie ascultați doar specialiștii în sănătate, a căror voce trebuie să contrabalanseze dezinformarea și fake-news-ul. România viitorului va fi una vaccinată!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns