Sesizare din partea Serviciului Județean de Ambulanță

Sesizare din partea Serviciului Județean de Ambulanță
Like Tweet Pin it Share Share Email

Stimată doamnă ministru a Sănătății ,

 

La cabinetul parlamentar am primit următoarea sesizare din partea Serviciului Județean de Ambulanță, sesizare ce a vizat impactul măsurilor apărute după acordarea sporurilor către angajați, conform H.G nr.153/2018, sporurile repartizate fiind în procent de 58% :

  • Numărul de echipaje medicale s-a redus, situație cauzată de refuzul membrilor echipajelor (medici, asistenți medicali, ambulanțieri ) de a mai efectua ore de gardă. Angajații sunt nemulțumiți că în procentul de spor alocat de Ministerul Sănătății  este cuprins atât sporul pentru orele plătite în regim de gardă, cât și cel pentru orele de sâmbătă, duminică și sărbători legale  și se tem că, pentru respectarea prevederilor HG  153/2018, va fi necesară reducerea procentelor de spor cu care sunt plătite aceste ore, spor care este oricum calculat la salariul aferent lunii ianuarie.

Având în vedere această reducere a numărului de echipaje medicale, trebuie să vă informez că aceasta are drept rezultat scăderea calității actului medical, scăderea promptitudinii de rezolvare a cazurilor, creșterea riscurilor profesionale  și o creștere a presiunii psihice și fizice asupra echipajelor medicale, și așa subnormate.

Nemulțumirile dintre toate categoriile profesionale duc la o atmosferă de lucru foarte neplăcută și stresantă, ceea ce agravează condițiile de lucru din acest serviciu medical atât de solicitant.

Nu este corect ca în fiecare lună, în funcție de numărul personalului aflat în plată, în funcție de numărul orelor de sâmbătă, duminică și sărbători legale, în funcție de numărul orelor plătite în regim de gardă, procentul acordat personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar să se schimbe. Acest lucru presupune discuții interminabile, stres, întruniri ale membrilor comitetului director cu reprezentanții sindicatelor, simulări, decizii, acte adiționale, modificarea sporului în REVISAL.

Având în vedere cele menționate mai sus, vă rog respectuos doamnă ministru al sănătății să reanalizați aplicarea sporurilor din toate serviciile de ambulanță și să aveți în vedere acordarea unui spor unitar, de condiții deosebit de periculoase, rezonabil, care să nu varieze în fiecare lună și care să asigure o creștere salarială atractivă personalului medico-sanitar și auxiliar sanitar.

 

 

Deputat PNL Antoneta Ioniță

Comentarii (0)

Lasă un răspuns