Soluții există, PSD amână! PSD este ” imun” la sănătatea românilor

Soluții există, PSD  amână! PSD este ” imun” la sănătatea românilor
Like Tweet Pin it Share Share Email

În luna iunie a acestui an  adresam o întrebare doamnei ministru al sănătății – Sorina Pintea – prin care atrăgeam atenția asupra faptului că, multe medicamente esențiale, în special cele cu preț redus, prin aplicarea uniformă a formulei de calcul a taxei clawback, au dispărut de pe piață. Solicitam astfel să se ia urgent măsuri pentru protejarea producătorilor de medicamente generice din România și implicit a bătrânilor și bolnavilor cronici care au nevoie de aceste medicamente.

Răspunsul primit ne asigura  că : „Prin Ordinul ministerului sănătății nr.339/16.03.2018, s-a înființat Comisia pentru revizuirea aspectelor ce reglementează taxa clawback”. Tot în acest răspuns se menționa că „ se dorește identificarea și implementarea unui mecanism predictibil, sustenabil și transparent pentru calculul taxei clawback, analizarea plafonării taxei clawback în vederea asigurării predictibilității acesteia, alinierea contribuției clawback cu practica europeană din domeniu, analizarea introducerii calculului diferențiat bazat pe delimitarea medicamentelor în grupe, identificarea măsurilor imediate pentru îmbunătățirea accesului la tratament al pacienților și pentru asigurarea unui mediu de afaceri sustenabil pentru industria farmaceutică”.

În luna iulie, Asociația producătorilor de medicamente generice din România a transmis o scrisoare deschisă către președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și către președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin care cereau introducerea prin Ordonanță de urgență a unei formule de calcul a taxei pentru medicamente în funcție de prețul de referință generic.

Iată că au trecut 6 luni de la înființarea acestei comisii de la Ministerul Sănătății și în continuare această problemă majoră din sănătate nu a fost rezolvată!

Oare câți oameni trebuie să mai moară până se va trezi doamna  ministru a sănătății?

PNL vrea fapte, nu vorbe!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns