Spitalele regionale, puse în pericol de Guvernul Pinocchio

Spitalele regionale, puse în pericol de Guvernul Pinocchio
Like Tweet Pin it Share Share Email

Uneori, am sentimentul că, de la această tribună parlamentară, asist la una dintre cele mai mari mascarade. O mascaradă dominată de minciună, de lașitate, de lipsă de viziune și de incompetență. Cei care guvernează astăzi România, după ce și-au demonstrat incompetența, incapacitatea de a gândi proiecte și programe care să ducă la dezvoltarea acestei țări, au adoptat o nouă strategie: minciuna cu nerușinare.

Ni se vorbește, dragi colegi parlamentari de la toate partidele, despre autostrăzi și spitale regionale, promise prin programul de guvernare și care ar urma să fie construite cu fonduri europene. Trec peste amănuntul că, dacă în 2016 PSD promitea opt spitale regionale, acum au mai rămas în atenție doar trei. Și acestea, din păcate, doar pe hârtie. Pentru că, dincolo de declarațiile premierului Dăncilă sau ale ministrului Sănătății, Sorina Pintea, care ne asigură că suntem în grafic cu aceste trei importante instituții sanitare, realitatea o aflăm, cu stupoare, de la Bruxelles.

Acum câteva zile, Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a transmis o scrisoare premierului român Viorica Dăncilă prin care îi solicită să comunice la Bruxelles dacă Guvernul României mai dorește cele trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova. Oficialul european a cerut o serie de clarificări, după ce a constatat că lucrurile s-au împotmolit din nou la București. După un an de corespondență între Comisia pentru politică regională și guvern, rămânem fără cuvinte când constatăm că nici până acum autoritățile române nu au fost capabile să scrie proiectele de care este nevoie pentru a primi finanțare.

Este de-a dreptul aiuritor că Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale au fost incapabile să se așeze la aceeași masa și să construiască studii de fezabilitate și proiecte articulate, care să permit demararea lucrărilor. Am ajuns în situația, probabil unică în Uniunea Europeană, în care Comisia Europeană, prin vocea unui oficial, ne roagă să primim fondurile, iar noi ne încăpățânăm să ne demonstrăm incompetența și să le refuzăm.

Dragi colegi,

Din păcate, nu doar soarta celor trei spitale regionale este pusă în pericol, ci și construcția de autostrăzi. Același guvern și același comisar european ne dau o dimensiune și a realității din acest domeniu. S-a tot vorbit despre autostrăzile Ungheni-Iași-Târgu Mureș și Bacău-Brașov. Prima s-ar dori realizată pe bani europeni, cea de a doua, din motive care ne scapă, într-un parteneriat public-privat. Comisia Europeană are bani pentru amândouă, evident, cu simpla condiție ca cineva să-i și solicite. Cum? Tot prin scrierea unor proiecte.

Aflăm din nou că aceste proiecte nu au ajuns nici până acum la Bruxelles, că fondurile nu pot fi alocate și că aceste proiecte pe care și noi, liberalii, le susținem, rămân niște foi de hârtie prin sertare, în lipsa unor grupuri de lucru care să le transforme în realități.

Stimati colegi de la PSD,

Pe mulți dintre dumneavoastră vă cunosc și știu că sunteți oameni de bună-credință. Nu puteți lăsa România să se scufunde de tot! Puneți-vă guvernul la treabă! Opriți această mascaradă a declarațiilor fără acoperire! Determinați-i pe colegii dumneavoastră din guvern să scrie aceste proiecte de care este nevoie. Pentru că, altfel, veți fi la fel de responsabili ca și ei dacă România nu va avea spitale regionale și autostrăzi construite din bani europeni!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns