Spitalul regional Brăila-Galați, o simplă promisiune electorală a PSD

Spitalul regional Brăila-Galați, o simplă promisiune electorală a PSD
Like Tweet Pin it Share Share Email

În campania electorală din 2016, aflam cu surprindere despre o inițiativă a PSD, prinsă în Programul de Guvernare, care ne asigura că până în 2020 zona Brăila – Galați va beneficia de un spital regional. Fiind la primul meu mandat de parlamentar, trebuie să recunosc că sunt destul de sceptică în privința promisiunilor electorale făcute de un partid politic, cu atât mai mult cu cât acel partid se numește PSD. În acest caz, însă, dorința de a vedea o astfel de investiție în zona Brăila – Galați m-a determinat să privesc proiectul cu o notă de speranță. Până la urmă, sănătatea românilor este cea care contează.

A trecut aproape un an și jumătate de la acel moment și partidul de guvernământ pare preocupat de alte priorități, nu de investițiile în sănătate. Am încercat să aflu în ce stadiu se află această promisiune electorală, gândindu-mă că poate cei din Ministerul Sănătății lucrează de zor la proiectul spitalului regional, fără a comunica eficient. În acest sens, în calitate de membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, am adresat o întrebare Ministrului Sănătății solicitând două informații:

 

  1. în ce stadiu se află proiectul construcției Spitalului Regional;
  2. care vor fi sursele de finanțare;

 

Aici începe partea cu adevărat interesantă, cea care definește comunicarea Executivului cu parlamentarii opoziției. La intreabarea „în ce stadiu se află proiectul construcției spitalului regional”, răspunsul este că „Programul de Guvernare definește Brăila-Galați ca una din locațiile unde se  va construi un spital regional de urgență”. Deci, la întrebarea „când”, răspunsul este „da”. Cred că era mai simplu să copieze unul dintre răspunsurile date de Ministrul de la Transporturi care, atunci cand a fost întrebat  „când vom putea circula pe centura de Sud a Capitalei, pe două benzi”, a  raspuns „când va fi gata”. Sau, la întrebarea ce loturi de autostradă vor fi deschise anul acesta, ministrul a spus că românii ”vor circula pe autostrăzile ce vor fi recepţionate”.

La întrebarea a doua, cea legată de sursele de finanțare, răspunsul este de-a dreptul caraghios: „În noimbrie 2017 a fost aprobat Memorandumul cu tema Memorandumul pentru aprobarea inițierii demersurilor în vederea identificării de soluții de finanțare pentru construirea a cinci spitale regionale ”.  În traducere liberă, după un an de la alegeri, PSD a fost de acord să înceapă căutarea de soluții de finanțare. „Aprobarea inițierii demersurilor în vederea identificării de soluții de finanțare” – oricât de pompos ar fi formulată, această frază exact asta înseamnă: PSD a trecut proiectul spitalului regional în program, a stat un an degeaba, iar în noiembrie 2017 a fost de acord să înceapă ca cineva să caute soluții de finanțare.

Puteți să-i spuneți cum doriți, dar acest mod de a privi marile proiecte de infrastructură e de-a dreptul BOLNĂVICIOS!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns