Tragediile din gărzi trebuie stopate

Tragediile din gărzi trebuie stopate
Like Tweet Pin it Share Share Email

Încă un medic a murit în timp ce făcea gardă, la un centru de permanență din județul Bihor. La lista celor aproape 50 de medici care și-au găsit sfârșitul în gardă sau din cauza suprasolicitării s-a mai adăugat un nume, cel al colegului meu Ștefan Quai, apreciat medic de familie. Ieșise de curând la pensie, cu o pensie de mizerie, de 1.280 de lei. Bani insuficienți pentru a-și asigura traiul zilnic. A preferat să continue activitatea, să facă gărzi într-un centru de permanență.

Dragi colegi, vorbim deja despre aproape 50 de medici decedați în timpul unei activități care presupune salvarea de vieți, grijă și atenție față de oameni. Nu munca alături de pacient omoară prematur un medic în România. Ci lupta pentru respect, pentru recunoaștere, instabilitatea și lipsa de predictibilitate legislativă și fiscală, birocrația excesivă, presiunile de tot felul. Pentru toate aceste motive, medicii, în special cei tineri, au preferat să plece și se înșală cine crede că doar banii motivează un medic. Orice specialist responsabil își dorește condiții în care să ofere un act medical onest și de calitate. În România zilelor noastre, cei care au rămas trebuie să facă față unui număr tot mai mare de gărzi, iar activitatea excesivă duce la apariția sindromului de suprasolicitare. Iar un medic epuizat este oricând pasibil să greșească un diagnostic sau să prescrie un tratament nepotrivit.

Stimați colegi,

Poate puțini dintre dumneavoastră știți că gărzile medicilor nu sunt considerate vechime în muncă și nu sunt luate în calculul pensiei. Poate nu știți, și nu este vina dumneavoastră, că un medic, potrivit calculelor realizate de asociații profesionale, efectuează patru gărzi pe lună și acumulează peste 2.000 de gărzi în decursul activității. Aceasta echivalează cu 4.000 de zile lucrătoare, adică aproximativ 15 ani de muncă pe care autoritățile refuză să le ia în calcul. De aceea, încă de anul trecut, printr-o inițiativă legislativă, am propus modificarea Legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, astfel ca gărzile medicilor să fie considerate vechime în muncă. În plus, medicii care au efectuat gărzi ar putea să beneficieze, la cerere, de pensionare înaintea vârstei standard, în cuantum direct proporțional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, femeile, și de 60 de ani, bărbații.

Inițiativa legislativă a intrat în dezbaterea Senatului unde, în ciuda avizelor favorabile a mai multor comisii, a fost respinsă. În decizia lor, senatorii au luat în calcul o promisiune a guvernului, care s-a dovedit, însă, o promisiune neonorată. Sub titulatura Plx nr. 135/2019, modificarea a ajuns la Camera Deputaților, în luna martie. De atunci, s-a pierdut prin sertare. Comisia pentru muncă și protecție socială ar fi trebuit să înainteze un raport până în 4 aprilie 2019, în baza avizelor date de mai multe comisii.

Stimați colegi,

Fac apel la dumneavoastră să reparăm această inechitate! Gărzile medicilor nu trebuie tratate ca un voluntariat, ca un dar făcut statului român, ci sunt un timp de lucru ce trebuie luat în calculul vechimii pentru pensie! Le mulțumesc doamnei deputat Ionela-Cristina Iurișniți, președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, domnului deputat Ibraim Iusein, președintele Comisiei pentru Drepturile omului și colegilor dumnealor de comisii, care au dat deja aviz favorabil.

Fac apel la dumneavoastră, domnule deputat Sorin Lazăr, președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, la dumneavoastră, domnule deputat Florin Buicu, președinte al Comisiei pentru sănătate și familie, la dumneavoastră, domnule deputat Florin Halici, președintele Comisiei juridice, să luați în dezbaterea comisiei acest proiect de act normativ și să avizați favorabil demersul. Vă rog, domnule deputat Adrian Solomon ca, în calitate de președinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială, să analizați cu celeritate modificarea Legii pensiilor și să dați un raport favorabil.

Fac apel la dumneavoastră, dragi colegi deputați, să tratăm acest demers cu responsabilitate față de miile de medici români care așteaptă o reparație și să deblocăm dezbaterea. Depinde doar de noi să nu mai auzim știri despre medici români care mor în gardă sau despre culpe medicale cauzate de sindromul de suprasolicitare!

Comentarii (0)

Lasă un răspuns