Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV

Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV
Like Tweet Pin it Share Share Email

Stimata Doamna Ministru al Sanatatii,

 

In calitatea de medic si membru al Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor, doresc sa va supun atentiei  situația privind tipurile de cancer produse de infecțiile cu HPV din România care este una dramatică: peste 4000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în fiecare an, peste 1900 dintre aceste femei pierd anual lupta cu această boală. România se situează astfel pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cât și mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.  Această boală afectează în primul rând româncele tinere, cu vârsta între 15 și 44 de ani, aceasta fiind principala cauză de deces prin cancer în cazul lor.

Ne aflăm în situația în care România este una dintre cele două state din UE care nu asigură finanțare pentru un program de prevenție prin vaccinare împotriva infecțiilor cu HPV, în contextul în care state învecinate precum Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Cipru sau Croația s-au aliniat recomandărilor internaționale cu privire la aceste boli și au implementat programe eficiente de vaccinare  HPV. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște importanța cancerului de col uterin și a bolilor asociate HPV ca probleme de sănătate publică la nivel global și recomandă includerea vaccinării HPV în programele naționale de imunizare.

Ordinul Ministrului Sănătății nr. 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, prevede ca vaccinarea HPV pentru prevenirea infecțiilor determinate de HPV, încadrată în Programul Național de Vaccinare la categoria „Vaccinarea grupelor populaţionale la risc”, să fie efectuată astfel: „vaccinarea HPV pentru prevenirea infecțiilor determinate de HPV se realizează la solicitarea părinților/reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie; cererile vor fi centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare și trimestrial se va solicita Direcției de Sănătate Publică numărul de doze de vaccin necesare.

Până în acest moment, conform solicitărilor Direcțiilor Județene de Sănătate Publică, au fost realizate de către medicii de familie trei astfel de raportări trimestriale ale cererilor părinților sau reprezentanților legali pentru vaccinarea HPV. La sfârșitul anului 2017, au fost înregistrate aproximativ 10.000 astfel de cereri. Cu toate acestea, în continuare, grava problemă a cazurilor de cancer produse de infecțiile cu HPV este neglijată de către autorități: bugetul acordat Ministerului Sănătății pentru programele de prevenție nu implică finanțarea programului de vaccinare HPV.

În acest context, se ridică o serie de întrebări care necesită lămuriri din partea autorităților competente:

  1. Care este numărul de solicitări pentru vaccinarea HPV centralizate la nivel național și regional până în acest moment?
  2. Cand vor beneficia fetițele de vaccinarea HPV, având în vedere că solicitările părinților sunt înregistrate încă din luna aprilie 2017?
  3. Care sunt măsurile concrete (inclusiv financiare) pe care Ministerul Sănătății le va întreprinde pentru implementarea unui program de vaccinare HPV eficient și funcțional? Vă rog să imi transmiteți și un plan delimitat în timp pentru aceste măsuri.

 

Cu stima,

Deputat PNL Antoneta Ionita

Comentarii (0)

Lasă un răspuns